Andersson sänkte förra laget igen: "Skönt"

Det var som en repris från november. Luleå intog Örebros hockeyborg, vann med 5–3 – och bröt en hemmatrend. Samtidigt klev Jonathan Andersson fram som målskytt mot sin förra klubb. –Släkten är värst brukar man ju säga, det var skönt, säger han till TT.

Jonathan Andersson (höger) och Luleå vann med 5–3 borta mot Örebro, efter bland annat ett mål av Andersson. Arkivbild.

Ishockey2022-02-24 21:28

I tisdags föll Luleå tungt mot Timrå i förlängningen. Men på torsdagskvällen var tabelltrean från Norrbotten på vinnarspåret igen och satte stopp för Närkegängets fina hemmasvit som stannade på fem raka vinster i en slutsåld Behrn arena.

Även när Luleå gästade Örebro i november bröt norrbottningarna en lång hemmatrend på åtta raka segrar – och backen Jonathan Andersson var i blickfånget även då och visade vägen mot sitt förra lag som han lämnade i våras efter fyra säsonger i klubben.

– Det är oerhört starkt av oss att bryta deras trend igen, framförallt när de tar ledningen med två mål och lyckas vinna. Nä, det är en styrka från vår sida.

TT: Även i Luleås föregående bortamatch mot Örebro var det de som tog kommandot och ledningen – minns du det?

– Ja, det gör jag faktiskt. Nä, men vi vet att de är oerhört starka här och kommer ut hårt i början och det pratade vi mycket om inför matchen.

Drömstart för Örebro

Örebro fick annars en riktig drömstart och öppnade målskyttet efter drygt fem minuter när Leo Carlsson stötte in en målvaktsretur. Sju minuter senare utökade Robin Kovacs till 2–0 från svår vinkel bakom målvakten Joel Lassinantti.

Men sen kom vändningen.

Efter 14 minuter reducerade Linus Omark i powerplay när han tryckte pucken förbi Örebromålvakten Jhonas Enroth.

Och efter knappt halva matchen direktdundrade Pontus Andreasson in 2–2 i krysset – återigen i powerplay. Kort därefter blev gästernas Isac Brännström fri och satte distinkt 3-2 mellan benen på målvakten Jhonas Enroth.

Pricksköt in 4–2

16 minuter in i andra perioden klev så Jonathan Andersson fram när han pricksköt in 4–2 – men höll sedan tillbaka jublet när han gjort mål i andra matchen i följd i sin förra hemmaarena.

– Man vill väl visa lite respekt där, man har ändå varit här i fyra år, säger den landslagsmeriterade backen.

– Det var en riktigt bra passning från (Olli) Nikupeteri. Så jag kunde sikta in mig ganska länge där, och jag såg att Enroth var skymd. Den satt ganska bra.

När åtta minuter återstod stängde Luleås lagkapten Erik Gustafsson matchen när han fri i slottet tryckte in 5–2.

Örebros tjeckiske nyförvärv Libor Sulak avslutade sedan målskyttet i sin debut när han reducerade i slutminuterna – men närmare än så kom inte hemmalaget som åkte på tredje raka förlusten.