Emil Andrae kan få spela JVM i sommar istället

Juniorkronorna med lagkaptenen Emil Andrae var oerhört besvikna när VM-turneringen i Kanada ställdes in. Nu ska mästerskapet troligtvis spelas i sommar istället. "Jag hoppas verkligen det", säger Andrae.

Juniorkronornas lagkapten Emil Andrae håller tummarna för att JVM kommer att spelas i sommar istället.

Juniorkronornas lagkapten Emil Andrae håller tummarna för att JVM kommer att spelas i sommar istället.

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Ishockey2022-01-13 18:00

Efter att junior-VM i ishockey avbröts mitt i gruppspelet på grund av att flera lag fått in covidsmitta i trupperna var det besvikna svenskar som flög hem till Sverige efter att ha inlett mästerskapet på ett övertygande sätt.

Juniorkronorna hade två segrar mot Ryssland och Slovakien i ryggen och en riktigt god känsla inför nästa gruppspelsmatch mot USA, som sen aldrig blev av.

– Vi hade börjat bra och har en grym grupp med individer som hade kunnat göra något riktigt bra. Det känns som att de tar det ifrån oss. Detta är den sista juniorturnering jag kommer att vara med om, sa den svenske lagkaptenen Emil Andrae till VT-sporten direkt efter beskedet.

undefined
Emil Andrae firar sitt mål mot Ryssland i JVM.

Nu kommer Internationella Ishockeyförbundet dock med information om att mästerskapet kommer att genomföras i sommar istället.

– Vi förbereder oss för att vara värd för turneringen i sommar. Datum och plats kommer att bli kända under de olympiska spelen, säger IIHF:s ordförande Luc Tardi till ryska nyhetsbyrån TASS.

– Jag hoppas verkligen att det blir så. Jag är jäkligt sugen på det, om det genomförs fullt ut. Man vill inte ha samma besvikna känsla ännu en gång, säger Emil Andrae efter torsdagsträningen med HV71.

undefined
Emil Andrae tillhör HV71 i Hockeyallsvenskan till vardags.

Har ni hört något från landslagsledningen angående detta?

– Nej, vi spelare vet nog inte mer än någon annan just nu. Redan när det ställdes in pratade de om att turneringen kanske kunde spelas senare, men att det skulle ta någon månad innan de kom fram till hur det ska genomföras. Vi inväntar besked, menar Andrae.

Blir det samma svenska trupp som åker i så fall?

– Ingen aning, men jag tror att alla som var med vill fortsätta. Det är nog alla positivt inställda till. Jag har svårt att se att laget skulle ändras. Men allt blir nog klarare när plats och datum offentliggörs.

Tror du att det kan bli på samma plats i Edmonton och Red Deer?

– Jag vet inte. I så fall så måste arrangörerna se till att det funkar med allt. Om det skulle se annorlunda ut och om läget skulle vara mer som vanligt i världen så är ett JVM i Kanada alltid kul.

undefined
Västerviks IK är Emil Andraes moderklubb och förra säsongen var han inlånad från HV71 i 15 matcher.

OS i Peking avgörs mellan den 4 och 20 februari och det är då som IIHF kommer att tillkännage när och var JVM kommer att spelas i sommar.

– Vi får invänta och se helt enkelt, avslutar Emil Andrae.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!