Kapten Karlsson kan slÄ poÀngrekordet i VH

Mörrum pĂ„ onsdag. DĂ„ kan Vimmerbys kapten Jakob Karlsson med lite poĂ€ngfrossa slĂ„ klubbrekordet, bli historisk och passera ikonerna Krister Ström och Christian WidĂ©en. Å andra sidan lĂ€r det bara vara en tidsfrĂ„ga innan han blir nummer ett...

Jakob Karlsson firar ett mÄl nÀr han spelade fram Oskar Carlsson.

Jakob Karlsson firar ett mÄl nÀr han spelade fram Oskar Carlsson.

Foto: Jonatan HÀggström Wedding

Ishockey2022-11-22 18:57

Statistik Àr statistik. LÄt sÄ vara. Det sÀger inte allt, men ÀndÄ en del. Jakob Karlsson har varit poÀngproducerande i mÄnga sÀsonger i Vimmerby Hockey. Enligt tillgÀnglig statistik har kaptenen gjort 281 poÀng, dÄ Àr inte kvalmatcher inrÀknat.

Det innebÀr att han bara har fyra poÀng upp till Krister Ström och Christian Widéen, som delar förstaplatsen pÄ 285 poÀng.

Med tanke pÄ Ärets poÀngskörd, Ätta pÄ tolv matcher, Àr det kanske inte Àr sÄ mycket som talar för att han ska nÄ upp till samma antal poÀng redan i Mörrummatchen, men visst...fyra poÀng Àr sÄklart ingen omöjlighet.

NÄgot som han sjÀlv ÀndÄ Àr högst tveksam till:

– SĂ„ som jag spelar nu kanske jag inte gör en enda poĂ€ng till. Det har varit tungt i nĂ„gra veckor. Det kanske Ă€r sĂ„ att jag för gammal för att bara spela en match i veckan, jag vet inte. Förhoppningsvis vĂ€nder det snart, sĂ€ger han och tillĂ€gger:

– KĂ€nslan Ă€r att det Ă€r svĂ„rare att göra mĂ„nga poĂ€ng i matcherna nu för tiden. Det tar stopp vid max tvĂ„ för min del och det kan vara lite frustrerande. En förklaring kan vara att motstĂ„ndarlagen har bĂ€ttre koll pĂ„ oss Ă€n vad de hade för fem-sex Ă„r sedan. De kan videokolla exakt hur vi vill spela i vĂ„rt powerplay och dĂ„ blir det tuffare. En annan sak Ă€r att vi i fem-mot-fem har svĂ„rt att komma till omstĂ€llningslĂ€gen. Lagen öppnar inte heller upp sig bakĂ„t pĂ„ samma sĂ€tt, sĂ€rskilt inte nu i höst dĂ„ vi inte varit i ledningen i sĂ„ mĂ„nga matcher.

Hade du koll pÄ att du Àr nÀra att gÄ upp i topp?

– Nja, det kan jag inte sĂ€ga. Jag brukar kolla nĂ„gon gĂ„ng varje sĂ€song, men nu Ă€r det ett tag sen sist. Sen vet man aldrig exakt hur tillförlitlig statistiken Ă€r.

undefined
Jakob Karlsson ses hÀr med Jesper Kokkonen. De hade tillsammans en fantastisk sÀsong 2017/2018, dÄ de producerade massor av poÀng ihop med Markus Modigs.

Karlssons rekordsĂ€song med gjorda antal poĂ€ng Ă€r sĂ€songen 2017/2018. DĂ„ nĂ„dde han 45 poĂ€ng – och hade en plus/minus-statistik pĂ„ makalösa +30. TvĂ„ av radarkompisarna dĂ„ var Jesper Kokkonen och Markus Modigs, som hade 54 respektive 53 poĂ€ng.

– Det var nĂ„gra vĂ€ldigt starka sĂ€songer dĂ€r och jag spelade i bra kedjor. Det gör jag nu ocksĂ„. SpelmĂ€ssigt sĂ„ tycker jag att vi har varit mycket bra, men tyvĂ€rr Ă€r vi för ineffektiva. BĂ„de jag och Anton (Carlsson) ska göra fler mĂ„l, precis som laget i helhet. Jag har nog aldrig varit med i ett VH-lag som varit sĂ„ ineffektivt, sĂ€ger Jakob Karlsson och menar att avsaknaden av en naturlig mĂ„lskytt Ă€r stor.

– Hade vi haft en sĂ„n som Todd Winder (nu i Karlskrona), sĂ„ hade han kanske gjort tio mĂ„l sĂ„ hĂ€r lĂ„ngt. Det Ă€r en trygghet att ha en mĂ„lgörare i laget.

Den nÀrmaste tiden fÄr Jakob Karlsson spela utan radarpartnern Anton Carlsson, som lÄnats ut till allsvenska Tingsryd i nÄgra veckor.

Tycker du att det Àr rÀtt beslut av klubben att lÄna ut honom i det hÀr lÀget?

– Absolut. Anton Ă€r vĂ€l vĂ€rd den hĂ€r chansen. Han Ă€r i rĂ€tt Ă„lder och har alltid skött sina kort pĂ„ ett jĂ€ttebra sĂ€tt i Vimmerby. Förhoppningsvis kommer han ocksĂ„ tillbaka som en Ă€nnu bĂ€ttre spelare.

Om du tittar spelmĂ€ssigt. Är det nĂ„gon i laget som imponerat pĂ„ dig?

– Lindgren (Oskar) har varit överlĂ€gsen. Jag tycker att han Ă€r seriens bĂ€ste back. Hugo Ollila har ocksĂ„ vĂ€xt och gjort det riktigt bra.

Som de flesta andra har Jakob Karlsson i princip rÀknat bort spel i Allettan. Inget tyder pÄ det.

Vad krÀvs dÄ för att det ska gÄ bÀttre för er framöver?

– Som sagt sĂ„ har vi spelat bra i mĂ„nga matcher, men nĂ€stan allt har gĂ„tt emot oss. Jag Ă€r sĂ„ trött pĂ„ att förlora med uddamĂ„let. Det som krĂ€vs Ă€r att vi mĂ„ste bli lite bĂ€ttre pĂ„ vissa saker. Att vi spelar smartare och Ă€r coolare i avgörande lĂ€gen, sĂ€rskilt i slutet av matcherna och perioderna. LĂ€gstanivĂ„n mĂ„ste höjas, bĂ„de individuellt och kollektivt. Jag tycker Ă€ndĂ„ att vi har hittat alltmer rĂ€tt den senaste tiden. Vi har fler kedjor som klaffat bĂ€ttre.

Mot Mörrum ser det ut som att Jakob Karlsson fÄr spela med nyförvÀrvet, kanadensaren David Thomson.

Hur ser han ut?

– Han blir bĂ€ttre och bĂ€ttre ju mer han kommer in i det. Han kommer nog bli en offensiv kraft. Han har bra spelsinne, fin teknik och kan bryta mönster. Jag hoppas att han blir en injektion.

Vi fÄr ocksÄ se om kaptenen fÄr igÄng poÀngproduktionen igen. DÄ kan han snart bli etta pÄ den listan över flest gjorda poÀng i VH, kanske redan efter Mörrumsmatchen.

Noterbart Ă€r att Christian WidĂ©en med kvalmatcher inrĂ€knat har gjort 312 poĂ€ng, 17 före tvĂ„an Jakob Karlsson. 

Jakob Karlsson

SÄ mÄnga poÀng har Jakob Karlsson gjort i VH, kvalmatcher exkluderat:

2022/2023: 8 (2+6)

2021/2022: 30 (5+25)

2020/2021:30 (5+25)

2019/2020: 33 (8+25)

2018/2019: 21 (8+13)

2017/2018: 45 (20+35)

2016/2017: 11 (5+6)

2014/2015: 27 (10+17)

2013/2014: 39 (13+26)

2012/2013: 37 (8+29)

KĂ€lla: Eliteprospects.se

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!