Kapten Karlsson kan slå poängrekordet i VH

Mörrum på onsdag. Då kan Vimmerbys kapten Jakob Karlsson med lite poängfrossa slå klubbrekordet, bli historisk och passera ikonerna Krister Ström och Christian Widéen. Å andra sidan lär det bara vara en tidsfråga innan han blir nummer ett...

Jakob Karlsson firar ett mål när han spelade fram Oskar Carlsson.

Jakob Karlsson firar ett mål när han spelade fram Oskar Carlsson.

Foto: Jonatan Häggström Wedding

Ishockey2022-11-22 18:57

Statistik är statistik. Låt så vara. Det säger inte allt, men ändå en del. Jakob Karlsson har varit poängproducerande i många säsonger i Vimmerby Hockey. Enligt tillgänglig statistik har kaptenen gjort 281 poäng, då är inte kvalmatcher inräknat.

Det innebär att han bara har fyra poäng upp till Krister Ström och Christian Widéen, som delar förstaplatsen på 285 poäng.

Med tanke på årets poängskörd, åtta på tolv matcher, är det kanske inte är så mycket som talar för att han ska nå upp till samma antal poäng redan i Mörrummatchen, men visst...fyra poäng är såklart ingen omöjlighet.

Något som han själv ändå är högst tveksam till:

– Så som jag spelar nu kanske jag inte gör en enda poäng till. Det har varit tungt i några veckor. Det kanske är så att jag för gammal för att bara spela en match i veckan, jag vet inte. Förhoppningsvis vänder det snart, säger han och tillägger:

– Känslan är att det är svårare att göra många poäng i matcherna nu för tiden. Det tar stopp vid max två för min del och det kan vara lite frustrerande. En förklaring kan vara att motståndarlagen har bättre koll på oss än vad de hade för fem-sex år sedan. De kan videokolla exakt hur vi vill spela i vårt powerplay och då blir det tuffare. En annan sak är att vi i fem-mot-fem har svårt att komma till omställningslägen. Lagen öppnar inte heller upp sig bakåt på samma sätt, särskilt inte nu i höst då vi inte varit i ledningen i så många matcher.

Hade du koll på att du är nära att gå upp i topp?

– Nja, det kan jag inte säga. Jag brukar kolla någon gång varje säsong, men nu är det ett tag sen sist. Sen vet man aldrig exakt hur tillförlitlig statistiken är.

undefined
Jakob Karlsson ses här med Jesper Kokkonen. De hade tillsammans en fantastisk säsong 2017/2018, då de producerade massor av poäng ihop med Markus Modigs.

Karlssons rekordsäsong med gjorda antal poäng är säsongen 2017/2018. Då nådde han 45 poäng – och hade en plus/minus-statistik på makalösa +30. Två av radarkompisarna då var Jesper Kokkonen och Markus Modigs, som hade 54 respektive 53 poäng.

– Det var några väldigt starka säsonger där och jag spelade i bra kedjor. Det gör jag nu också. Spelmässigt så tycker jag att vi har varit mycket bra, men tyvärr är vi för ineffektiva. Både jag och Anton (Carlsson) ska göra fler mål, precis som laget i helhet. Jag har nog aldrig varit med i ett VH-lag som varit så ineffektivt, säger Jakob Karlsson och menar att avsaknaden av en naturlig målskytt är stor.

– Hade vi haft en sån som Todd Winder (nu i Karlskrona), så hade han kanske gjort tio mål så här långt. Det är en trygghet att ha en målgörare i laget.

Den närmaste tiden får Jakob Karlsson spela utan radarpartnern Anton Carlsson, som lånats ut till allsvenska Tingsryd i några veckor.

Tycker du att det är rätt beslut av klubben att låna ut honom i det här läget?

– Absolut. Anton är väl värd den här chansen. Han är i rätt ålder och har alltid skött sina kort på ett jättebra sätt i Vimmerby. Förhoppningsvis kommer han också tillbaka som en ännu bättre spelare.

Om du tittar spelmässigt. Är det någon i laget som imponerat på dig?

– Lindgren (Oskar) har varit överlägsen. Jag tycker att han är seriens bäste back. Hugo Ollila har också växt och gjort det riktigt bra.

Som de flesta andra har Jakob Karlsson i princip räknat bort spel i Allettan. Inget tyder på det.

Vad krävs då för att det ska gå bättre för er framöver?

– Som sagt så har vi spelat bra i många matcher, men nästan allt har gått emot oss. Jag är så trött på att förlora med uddamålet. Det som krävs är att vi måste bli lite bättre på vissa saker. Att vi spelar smartare och är coolare i avgörande lägen, särskilt i slutet av matcherna och perioderna. Lägstanivån måste höjas, både individuellt och kollektivt. Jag tycker ändå att vi har hittat alltmer rätt den senaste tiden. Vi har fler kedjor som klaffat bättre.

Mot Mörrum ser det ut som att Jakob Karlsson får spela med nyförvärvet, kanadensaren David Thomson.

Hur ser han ut?

– Han blir bättre och bättre ju mer han kommer in i det. Han kommer nog bli en offensiv kraft. Han har bra spelsinne, fin teknik och kan bryta mönster. Jag hoppas att han blir en injektion.

Vi får också se om kaptenen får igång poängproduktionen igen. Då kan han snart bli etta på den listan över flest gjorda poäng i VH, kanske redan efter Mörrumsmatchen.

Noterbart är att Christian Widéen med kvalmatcher inräknat har gjort 312 poäng, 17 före tvåan Jakob Karlsson. 

Jakob Karlsson

Så många poäng har Jakob Karlsson gjort i VH, kvalmatcher exkluderat:

2022/2023: 8 (2+6)

2021/2022: 30 (5+25)

2020/2021:30 (5+25)

2019/2020: 33 (8+25)

2018/2019: 21 (8+13)

2017/2018: 45 (20+35)

2016/2017: 11 (5+6)

2014/2015: 27 (10+17)

2013/2014: 39 (13+26)

2012/2013: 37 (8+29)

Källa: Eliteprospects.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!