ARKIV: Sportslig succé och ekonomisk baksmälla

Först: Historiskt avancemang, glädjetårar och champagne. Sedan: Ekonomisk kris, med obetalda fakturor på 700 000 kronor. För tio år sedan upplevde Vimmerby Hockey några dramatiska dagar – både på och utanför isen.

Äkta glädje. Det är exakt tio år sedan som Vimmerby Hockey gick upp i division 1. I den sista matchen mot Grums blev det seger med 5–1.

Äkta glädje. Det är exakt tio år sedan som Vimmerby Hockey gick upp i division 1. I den sista matchen mot Grums blev det seger med 5–1.

Foto: Arkiv

Ishockey2021-03-27 14:00

Vi börjar med det positiva.

Den 27 mars, 2011, är ett viktigt datum i Vimmerby Hockeys historia. Det var då som klubben tog steget upp i Hockeyettan. Avancemanget säkrades via 5–1 borta mot Grums, inför 80 tillresta VH-supportrar.

På bilden ser ni det framgångsrika laget som vann 33 av 43 matcher säsongen 2010/11. Det var förstakedjan med Robin Ekström, Emil Georgsson och Joacim Hedblad som visade vägen. Trion gjorde makalösa 237 poäng tillsammans och var givna publikfavoriter i Vimmerby ishall.

Att VH lyckades värva just Georgsson och Hedblad från Västerviks IK inför den aktuella säsongen var en maktdemonstration. En tydlig fingervisning om att klubben menade allvar med sin satsning uppåt i seriesystemet.  

undefined
Joacim Hedblad spelade två säsonger i Vimmerby Hockey, innan han återvände till Västerviks IK.

Sportsligt gick allt som planerat.

Efter en lyckad grundserie höjde sig VH ytterligare ett snäpp på våren när allt skulle avgöras. I playoffspelet besegrades Skara och Bäcken HC i två raka matcher. Därefter väntade en avslutande kvalserie mot Sunne, Karlskoga och Grums.

Frånsett en förlust mot Sunne vann Vimmerby alla matcher. I praktiken säkrades division 1-avancemanget den 23 mars, när det blev 12–0 hemma mot Karlskoga. Det stora firandet fick dock vänta i några dagar. Till bortamatchen mot Grums.

Joacim Hedblad, Pierre Gustavsson, Petrus Olivestam och Robin Ekström gjorde målen i 5–1-triumfen. Kort efter slutsignalen träffade VT/KP:s utsända journalister segerrusiga ledare och spelare i Vimmerby Hockey.

– Jag såg redan efter tio minuter på den första isträningen att det här skulle bli bra, sa coachen Anders Spaak som ledde laget tillsammans med Nicklas Oskarsson.

Även Peter Gustafsson ingick i ledarteamet, efter att han lagt skridskorna på hyllan tidigare under säsongen på grund av en skada.

– Jag har varit med i så många år och att vi nu äntligen tar steget upp i ettan känns otroligt bra, sa "Petta" efter att spelarna slängt in honom i duschen med kläderna på.

Christian Widéen:

– När vi vann mot Bäcken i playoff så kändes det som att vi skulle klara det här. Och när vi har spelat på rätt nivå har det inte varit något snack.

Emil Georgsson:

– Det känns helt fantastiskt! Vi är värda det här så mycket. Nu blir det full fart, jag har tagit ledigt från jobbet i morgon.

undefined
Det var Anders Spaak som tränade VH den framgångsrika säsongen 2010/11.

Bara två dagar efter den stora segerfesten i Värmland kom det en ekonomisk baksmälla. Då blev det nämligen känt att Vimmerby Hockey hade obetalda fakturor på cirka 700 000 kronor. Framför allt hade materialkostnaderna under säsongen dragit iväg. Bara klubborna kostade cirka 400 000 kronor.

Dessutom var det en dyr trupp, sett med division 2-ögon. De sena värvningarna av Malcolm Gwilliam och Oski Karhunen försvårade läget. 

– Det jag kan säga är att spelarlönerna har varit över det budgeterade, sa VH:s ordförande Bengt Jonsson som medgav att den ekonomiska situationen var "mycket ansträngd".

VT/KP: Varför har ni inte dragit i handbromsen tidigare?

– Visst har det varit på tal och det fanns de som tyckte att vi skulle frysa lönerna. Men gör man det är man körd inför framtiden.

undefined
Emil Georgsson, som numera är sportchef/assisterande tränare i Västerviks IK, var med när Vimmerby gick upp i "ettan" för tio år sedan.

Med facit i hand kan vi konstatera att Vimmerby Hockey fick ordning på ekonomin. Och sportsligt blev VH snabbt ett lag att räkna med i Hockeyettan.

Nu, tio år senare, fortsätter dramatiken. På tisdag kväll kliver Vimmerby in i årets slutspel – där 16 lag kämpar om en biljett till Hockeyallsvenskan.

VH-truppen 2010/11

Målvakter: Dennis Hedström, Markus Jönsson

Backar: Alexander Andersson, Johan Andersson, Patrik Bengtsson, Jacob Isaksson, Ossi Karhunen, Anton Karlsson, Martin Modigs, Jonathan Nilsson, Christian Widéen, Martin Ågren

Forwards: Robin Bergström, Simon Casselstrand, Rasmus Davidsson, Robin Ekström, Emil Georgsson, Peter Gustafsson, Pierre Gustavsson, Malcolm Gwilliam, Joacim Hedblad, Johan Jönsson, Andreas Lundgren, Linus Nelson, Petrus Olivestam, Michael Rosell, Stefan Sterner, Jonas Ström

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!