Axelsson om kvalet: "Vi kan bli hjältar"

Hoppet är ute för mesta mästarna. Ett ångestfyllt kvalspel för att rädda SHL-kontraktet väntar för Djurgården. –Vi kan bli hjältar – och det ska vi, säger Dick Axelsson efter den ödesdigra förlusten borta mot Malmö.

Djurgården och Dick Axelsson förlorade borta mot Malmö (1–3) och nu väntar kvalspel för nytt SHL-kontrakt.

Djurgården och Dick Axelsson förlorade borta mot Malmö (1–3) och nu väntar kvalspel för nytt SHL-kontrakt.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Ishockey2022-03-15 21:19

Djurgården är ishockeyns mesta mästare med sina 16 SM-guld. Även om det senaste kom 2001 var Stockholmsklubben i SM-final så sent som 2019.

Nu väntar ett ovisst kval mot en bottenkonkurrent för att få spela i SHL även nästa säsong. Djurgården har två matcher kvar av grundserien, men kan inte längre gå förbi varken Malmö eller Linköping ovanför kvalstrecket.

– En tråkig situation, men samtidigt är det bara att gilla läget. Det är vad det är. Vi kan inte tycka synd om oss själva, vi får älska läget, säger forwarden Dick Axelsson.

"Inte jätteljust"

Axelsson hade egentligen lagt av, men gjorde comeback i vintras när Djurgården skulle försöka vända trenden. Laget har varit ett av SHL:s formstarkaste manskap under 2022, men det räckte inte till att undvika kvalspel.

– Det såg inte jätteljust ut, men vi har spelat bra under 2022. Men samtidigt fanns kvalet i bakhuvudet. Nu gäller det att vinna hemmafördelen och gasa på, säger Axelsson, som svarat för fem mål och sex framspelningar på sina 17 SHL-matcher sedan återkomsten.

TT: Hur viktigt är det att sluta på 13:e plats och få hemmafördelen i kvalserien?

– Det är otroligt viktigt. Det är inte det roligaste kvalet, men det ska göras också, säger 34-åringen.

Jumbon Timrå har fortfarande en teoretisk chans att undvika kvalserien (bäst av sju matcher), men har åtta poäng upp till Malmö och Linköping, som båda har 64 poäng. Samtliga tre klubbarna har tre matcher kvar att spela.

Målet som skickade Djurgården till kvalet rörde upp stora och heta känslor bland bortaspelarna. Efter 7.29 av den tredje perioden satte Marcus Sylvegård in 2–1 bakom Alexander Salak, men Djurgårdsmålvakten hade flyttat målburen ur position när pucken gick in.

Målet blev videogranskat, men blev till slut godkänt. Helt enligt regelboken – är det en direkt målchans och försvarande lag flyttar målburen ska målet godkännas.

"Speciell situation"

– Speciell situation, men regler är regler, säger Axelsson.

Sex minuter senare var ridån definitivt neddragen när storebror Emil Sylvegård utökade till 3–1. Detta efter att Malmö haft tur med en puckstuds i sargen.

Om Djurgården, som varit extremt formstarkt under 2022, skulle ha kopplat ett grepp om ödesmatchen i Skåne borde det ha skett under den första perioden (0–0) när bortalaget dominerade.

Dick Axelsson gav halvvägs in i matchen Djurgården ledningen, men i det läget av matchen var Malmö det klart bättre laget och med drygt fyra minuter kvar att spela av mittenakten kvitterade Carl Söderberg i friläge.

– Det såg bra ut till en början. Ett jäkla onödigt och tråkigt friläge vi släpper till där. Det är inte bra nog, det är därför vi inte vinner matcher. Nej, matchen rinner ifrån oss, säger Dick Axelsson.

För Malmö var det den fjärde raka trepoängaren och skåningarna har nu tre poäng upp till Brynäs och Oskarshamn, som har de två sista platserna i åttondelsfinalerna.

Fakta: Bottenstriden i SHL

Bottenstriden och kampen om åttondelsfinalplatserna i SHL:

9) Brynäs 67 poäng (50 matcher).

Kvar att möta: 19/3 Skellefteå (borta), 24/3 Leksand (hemma).

10) Oskarshamn 67 poäng (48)

Kvar att möta: 17/3 Linköping (b), 19/3 Leksand (b), 22/3 Växjö (h), 24/3 Djurgården (h).

11) Malmö 64 poäng (49).

Kvar att möta: 17/3 Rögle (h), 19/3 Rögle (b), 24/3 Luleå (b).

12) Linköping 64 poäng (49).

Kvar att möta: 17/3 Oskarshamn (h), 22/3 Örebro (h), 24/3 Frölunda (b).

13) Djurgården 57 poäng (50).

Kvar att möta: 19/3 Frölunda (b), 24/3 Oskarshamn (b).

14) Timrå 56 poäng (49).

Kvar att möta: 17/3 Färjestad (h), 19/3 Färjestad (b), 24/3 Rögle (h).

Lag 9 och 10 till åttondelsfinal, lag 11 och 12 klart för nästa säsongs SHL, lag 13 och 14 till kval.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!