Bäck sköt Färjestad till kvartsfinal

En sen kvittering gav förlängning. Där sköt Oskar Bäck Färjestad till kvartsfinal, 5-4. Det blev två raka, knappa, segrar mot Malmö i SHL-slutspelet. –Jäkligt starkt, sade Bäck.

Ishockey2021-04-07 22:01

Malmö var tvunget att vinna mot Färjestad i Karlstad för att förlänga ishockeysäsongen.

Det syntes. Det var spel mot ett mål långt in i första perioden.

Färjestad sköt sitt första skott på mål efter drygt åtta minuter. Fram till dess hade Malmö bosatt sig i hemmalagets zon, testat Färjestads målvakt Henrik Haukeland elva gånger och tagit ledningen genom Matias Lassen.

Gästerna kunde och borde nog ha utnyttjat sitt stora övertag till ytterligare något mål. I stället kvitterade Färjestad genom Per Åslund.

Malmö tog snabbt ledningen igen via ett tvillingsamarbete mellan Pathrik, framspelare, och Ponthus, avslutare – men Färjestad hade ätit sig in i matchen.

Sköt högt

Jacob Peterson sköt i ribban och Michael Lindqvist brände en straff innan Daniel Viksten kvitterade till 2-2.

– Det är mycket som är bra. En massa trafik framför mål, en massa skott. Men vi måste sluta kladda med pucken, för annars straffar de oss, sade Malmös lagkapten Oliver Lauridsen till C More i den första pausen.

Budskapet gick inte fram.

När Matias Lassen slarvade på offensiv blå linje tog Lindqvist revansch på sig själv. Han åkte sig fri och lyfte upp pucken i nättaket bakom Oscar Alsenfelt.

– Högt är det alltid ledigt, sade Lindqvist till C More.

Det var ombytta roller i andra perioden. Färjestad tillbringade mycket tid i offensiv zon och såg ut som en farlig utmanare till vilket kvartsfinallag som helst.

– Det är så vi vill spela, måste spela. Vi måste flytta pucken, sprida ut dem, sade Michael Lindqvist.

Högg på allt

Malmö gav inte upp. Särskilt inte Carl Persson.

Först sköt 25-åringen i stolpen och sedan tog han köksvägen och trädde in 3–3 bakom Haukeland.

Målet gav ny energi. Malmö högg på allt framför mål och lite mer än halvvägs in i tredje perioden gjorde Lassen sitt andra mål, 4–3.

Länge såg det ut som ett segermål.

Men Färjestad tog ut målvakten och med 22 sekunder kvar blev Per Åslund matchens andra tvåmålsskytt och matchen gick till förlängning.