Backens hattrick förlängde Leksands svit

Det var som upplagt för en batalj mellan två poängkungar. I stället trädde en back fram och säkrade med tre mål Leksands sjunde seger i följd. –Det var mitt första hattrick som professionell hockeyspelare. Jag har inte ens varit nära att göra två mål tidigare, säger den något överraskade matchvinnaren Mirco Müller efter 3–1 borta mot Rögle.

Leksand Mirco Müller slog till med ett hattrick i 3–1-segern mot Rögle.

Ishockey2021-03-25 20:33

Leksand jagade den topp 3-placering i SHL som skulle innebära Champions League-hockey. Men det hade inte spelats mer än dryga minuten innan Moritz Seider hade spräckt Janne Juvonens nolla.

Det var en drömstart för hemmalaget som ville hoppa på vinnarspåret igen efter två raka nederlag.

Men det är inte för inte som Leksand är ligans formstarkaste lag och inför mötet i Catena arena hade laget vunnit elva av sina senaste tolv matcher.

Matchuret hade fortfarande inte hunnit ticka upp på fem minuter innan Mirco Müller kvitterade trots att Leksand var en man mindre på isen.

Hattrick av Müller

SHL:s två poängkungar kom till spel. Rögles Daniel Zaar och Leksands Marek Hrivík stod båda inför matchen på 50 poäng.

Men när bara en sekund återstod av första perioden var det återigen backen Müller som hittade rätt och som nu gav Leksand ledningen.

Müller och de andra hade sedan knappt hunnit hämta andan innan backstjärnan 42 sekunder in i mellanakten skickade in sitt och Leksands tredje mål för kvällen.

Och fler mål blev det inte.

– Först och främst måste jag sätta stolthet i att göra det defensiva arbetet och att hålla skotten emot oss till så få som möjligt. Men som försvarare nu handlar det också om att följa med upp och då är det ju trevligt när man får sätta dit puckarna, förklarar Müller efter matchen.

När den schweiziske landslagsspelaren den 1 februari anslöt till Leksand hade han inte spelat match sedan coronapandemin tvingade NHL till avbrott för tio månader sedan.

På 50 matcher den säsongen spelade han 18 minuter i snitt.

Men kontraktet löpte ut och något nytt blev det inte.

NHL målsättningen

I stället vann Leksand dragkampen, och det fick man stor glädje av denna torsdagskväll.

– Jag var missnöjd, jag vill spela i NHL och det är min målsättning. Att säga något annat vore att ljuga. Men just nu är mitt fokus på att spela i Leksand och göra mitt bästa här.

– Det var tur för mig att Leksand hade plats till mig i laget efter det galna året vi gått igenom, och jag är bara glad att få spela i ett så bra lag.

TT: Sju segrar i följd, vad är förklaringen?

– Vi spelar med stort självförtroende. De gjorde det första målet i kväll, men vi lät det inte störa oss och fortsatte bara spela.

För Leksand innebär vinsten att man åtminstone temporärt går förbi Skellefteå och upp till den tredjeplats som ger Champions League-spel.