Berglund bakom Brynäs seger

Han är en av huvudanledningarna till att Brynäs tippas i SHL-toppen. Mot Färjestad visade Patrik Berglund varför. Prestigevärvningen gjorde två mål i segermatchen i Karlstad, 5–3.

Brynäs Patrik Berglund gjorde två mål mot Färjestad.

Ishockey2020-09-26 20:32

Patrik Berglund gjorde 180 mål under elva säsonger i NHL-ishockeyn innan han återvände till Sverige och Djurgården förra säsongen.

Nu har 32-åringen stått för sina två första SHL-fullträffar för Brynäs.

Han styrde in 2–1 i powerplay i första perioden och flippade in 3–3 på egen retur med 56 sekunder kvar av den andra.

Det andra målet tog Brynäs tillbaka in i matchen på allvar efter att hemmalaget vänt 1–2-underläget och tagit över initiativet på isen.

I början av tredje perioden satte Daniel Mannberg 4–3 och i dess slutskede punkterade Linus Ölund matchen när han satte 5–3 i tom bur.

Effektivt powerplay

Båda lagen briljerade i numerärt överläge.

Brynäs, som inför matchen i Karlstad var SHL-ishockeyns enda lag utan mål i powerplay och fick en lektion av Oskarshamn, ville ha revansch.

Laget placerade två puckar bakom Färjestads målvakt Henrik Haukeland i spel fem mot fyra redan i första perioden. Emil Molin slog till 21 sekunder in i det första numerära överläget, 1–0, och Berglund satte 2–1 i det andra.

För Färjestad räckte det med en avvaktande Brynäs-utvisning för att spräcka nollan. Daniel Viksten gjorde sitt fjärde mål på tre matcher när han utjämnade till 1–1.

Nästa kvittering svarade Michael Lindqvist för – och då gick det snabbt. Målkungen satte 2–2 innan speakern – ja, det finns en sådan trots det skrala publikunderlaget under coronapandemin – hann redogöra för Brynäs andra ledningsmål. Det tog fem effektiva sekunder mellan fullträffarna.

I andra perioden var det Färjestads tur att utnyttja ett fem mot fyra-läge och ta ledningen i matchen. Jacob Nilsson, tillbaka i Sverige efter två år i Nordamerika, gjorde sitt första SHL-mål för Karlstadlaget när han med ett distinkt handledsskott satte 3–2.

Rydahl klev av

För Färjestad var det inte bara förlusten som gnagde.

Laget har drabbats av två stora skadeavbräck under säsongsinledningen. NHL-lånet Joakim Nygård tvingas till en fingeroperation och mot Brynäs klev lagkaptenen och landslagscentern Gustav Rydahl av isen efter en tackling från Niclas Andersén i första perioden.