Besvikelse över domsluten: "Brukar kunna va så hos nykomlingar"

Vimmerby Hockey inledde matchen mot Södertälje SK med att göra sin bästa period på hela säsongen. Sen visade det sig, med all önskvärd tydlighet, att individuella misstag kostar i den här ligan. "Vi blir små efter kvitteringsmålet", säger VH-tränaren Peter "Piva" Johansson efter 3–1-förlusten.

Södertälje var numret större och fick med sig alla tre poäng hem från Vimmerby.

Södertälje var numret större och fick med sig alla tre poäng hem från Vimmerby.

Foto: Torbjörn Allvin

Ishockey2024-09-29 21:46

I första perioden höll VH storklubben SSK längs kanterna i defensiv zon och offensivt skapade VH mycket chanser.

1–0 kom därför rättvist efter cirka elva minuters spel. Hugo Ollila slog en ursnygg passning från sin högerkant över till inlånade forwarden Emil Öhrwall, som i sin tur fick in pucken mot mål där Jakob Heljemo kunde peta in den i öppen kasse.

VH-tränaren Peter "Piva" Johansson var nöjd med vad han fick se i första perioden, som slutade 1–0 till VH.

– Vi gör en strålande förstaperiod. Jag håller med om att det var vår bästa för säsongen. Men sen fälls vi av några individuella misstag i andra.

Ja, för matchen tog en tvärvändning i början av den andra perioden. Förre VH-spelaren Hampus Harlestam utnyttjade ett misstag från Lukas Isaksson, fick tag i pucken vid defensiv blålinje, avancerade på öppen isgata fram till mål och dribblade av Robin Christoffersson i VH-målet. 1–1 och sen vände matchen.

SSK fick momentum av målet och innan perioden var över hade två puckar styrts in av Carter Souch respektive poängkungen Viktor Liljegren.

Den tredje perioden slutade mållös och SSK tog alltså hem segern med 3–1. VH har inlett sin allsvenska resa med en seger på straffar, en förlust på straffar och två förluster på ordinarie matchtid. Poängmässigt står laget därmed på tre poäng på fyra kamper.

– Vi blir lite små efter deras kvitteringsmål. Vi får också några utvisningar emot oss i andra perioden. De är väl ganska klara, men det finns fasen utvisningar att ta åt andra hållet också.

Ett exempel är när Jakob Karlsson blev fälld i ett boxplay när Adam Petersson satt utvisad för tripping.

– Delar man ut en sån till oss måste man plocka dem också. Det ska vara "fair" åt båda håll, men det tycker jag inte det är. Jag har varit hos nykomlingar förr, det brukar kunna vara såhär då, vilket det inte ska få vara.

"Piva" lyfter sen fram stora delar av tredjeperioden, där VH stundtals gör det väldigt bra. Men målen kom som bekant ändå inte.

– Vi visar ändå att vi kan störa förmodade topplag. Det snackas bara om att Djurgården eller Björklöven ska gå upp, men det fattar jag inte. Södertälje har ett spel som de kan ta sig upp på, och de har även spelarna för det. Så det är absolut en kandidat. Men det hjälper oss inte oavsett. Det är bara att lära sig av det här.

Trots att VH låg under med två puckar under hela tredjeperioden dröjde det tills det återstod en minut av matchen innan VH plockade målvakten. Hemmalagets timeout kom med 8,9 sekunder kvar att spela.

– Vi hade ju inte pucken och var inte i anfallszon förrän då där i slutet. Det är inte svårare än så.

Kommer du främst ta med dig spelet ni visar upp i första perioden eller bristerna i andra?

– Vi tar med oss bägge delar. Vi måste rätta till det vi gör fel i andraperioden, men samtidigt lyfta det vi gör i förstaperioden och stora delar av tredje.

Han efterfrågar att VH-spelarna ska brösta upp sig lite mer framöver.

– Misstag kommer komma, men det är bara att glömma och gå vidare. Killarna måste få in det i huvudet ännu mer att de har på den här nivån att göra. Vi har mycket att lära oss, det gör vi varje dag och kommer fortsätta göra. Vi kommer åka på fler smällar framöver, men vi gör det ändå bra i stora delar mot ett väldigt skickligt lag.

VH får några dagar på sig att slicka såren. På onsdag väntar en riktig karamell när Djurgården kommer på besök till "Tigerkulan".

VH-SSK, 1–3

Första perioden: 1–0 (11:11) Jakob Heljemo (Emil Öhrwall, Hugo Ollila).

Andra perioden: 1–1 (21:41) Hampus Harlestam, 1–2 (34:07) Carter Souch, 1–3 (39:04) Viktor Liljegren.

Tredje perioden:

Skottstatistik: 22–36

Utvisningsminuter: 6–2

Publiksiffra: 1129

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!