Besvikelsen blev glädje: "Tar in allt jag kan"

Ena dagen sprack OS-drömmen – för att nästa dag bli sann igen. Damkronornas back Linnéa Andersson njuter av att vara på plats i Peking. –Jag tar in allt jag kan och är väldigt glad över att vara här, säger hon efter 3–5-förlusten i en "gemensam träning" mot Tjeckien.

Linnéa Andersson njuter av OS-upplevelsen efter att från början ha blivit sidsteppad.

Linnéa Andersson njuter av OS-upplevelsen efter att från början ha blivit sidsteppad.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Ishockey2022-01-31 10:40

Damkronorna OS-genrepade mot Tjeckien i en inofficiell träningsmatch i Wukesongstadion i Peking.

Lagen får inte spela officiella träningsmatcher på OS-arenorna och kallade det själva för en "gemensam träning". Lagens assisterande tränare skötte domarsysslan och matchen spelades med rullande tid.

Svenskorna ledde med 3–1, men släppte in fyra snabba mål i slutet. Brynäs skarpskytt Josefin Bouveng gjorde två av målen.

– Det är klart att man inte vill förlora, men då har vi saker vi kan jobba på. Vi får lära oss av det. Det är kul att vara i gång och det är ganska stor skillnad när man spelar på mindre rink, det tar lite tid att komma in i det, säger Linnéa Andersson.

Damernas hockeyturnering börjar dagen före OS-invigningen och för svensk del står Japan för motståndet på torsdag.

"Lite i chock"

Backen från HV71 var med och tog Sverige till OS i kvalet i november, men när Pekingtruppen presenterades för knappt två veckor sedan fanns hon inte med.

Men det hann bara gå ett dygn så var hon inne i truppen igen. Fyra spelare i ursprungstruppen – däribland stjärnmålvakten Sara Grahn och Anderssons HV-kamrat Hanna Olsson – testade positivt för covid-19 och fick ersättas.

– Man var inte jätteglad över att bli reserv, men det blev ju väldigt kort. Jag var nog lite i chock när jag fick samtalet att jag blivit uttagen.

Damkronorna kom till Peking i fredags och mycket handlar om pandemirestriktioner och spelarna testas varje dag. Det finns mysigare saker än att få pinnar i näsa och hals så ofta.

– Nu har det blivit en rutin, man går dit och blir testad och det tar 30 sekunder. Så det går snabbt. Och det ligger på väg till matsalen, säger hon.

"Känt in läget"

TT: Har du träffat några kändisar i OS-byn?

– Nej, inte än så länge. Det har varit lite mer isolerat. I matsalen är det många olika tider och utspritt, så det är svårt att hinna, säger Andersson som dock inte gett upp hoppet:

– Det är klart man hoppas. Vi får väl se, just nu har man bara känt in läget lite och kollat runt var allt ligger. Det är väldigt mycket restriktioner på grund av pandemin, men jag tycker de sköter det bra här och även vi inom laget. Alla vill ju spela så vi är väldigt noggranna med hur vi beter oss och vad vi ska göra, säger hon.

Michelle Löwenhielm, SDE-centern, har utsetts till lagkapten för Damkronorna:

– Det är otroligt stort och jag är hedrad över att få det uppdraget. Det är ett helt underbart lag så det kommer att bli ett enkelt jobb, säger Löwenhielm.

Målet för Damkronorna, som åkte ur A-VM 2019, är att ta en kvartsfinalplats.

– Vi är här för att vinna varje match och vi har väldigt bra spelare så det ska bli kul att se vad vi kan göra, säger Löwenhielm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!