Björk efter Brynässegern: "Fått tillit i gruppen"

Restriktioner satte stopp för publiken i Gävle, men ett effektivt Brynäs ordnande mellandagsfest för sina supportrar ändå när de vann med 4–0 mot Malmö. En framgångsfaktor är ökat självförtroende – där Dima Timashov och målvakten Veini Vehviläinen smittat av sig, enligt Brynäsbacken Marcus Björk. –Det ger en kedjereaktion över hela laget, säger han till TT.

Brynäs Marcus Björk. Arkivbild.

Brynäs Marcus Björk. Arkivbild.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Ishockey2021-12-26 17:49

Brynäs hade räknat med 6 500 sålda biljetter mot Malmö under annandagen men när endast drygt 1 500 personer fick komma in på grund av nya pandemirestriktioner tvingades klubben återkalla biljetter, ge fansen pengarna tillbaka och hänvisa dem till tv-soffan i stället.

Men där fick Brynässupportrarna vältra sig i hockeygodis ändå, när spelskicklige Dima Timashov låg bakom det mesta som hamnade i målprotokollet.

Brynäsforwarden satt utvisad när Greg Scott gjorde 1–0 i numerärt underläge i första perioden och lade räkmackor med dubbel portion majonnäs på när han placerade pucken på bladet till Marcus Björk (2–0) och Oula Palve (3–0) i den andra perioden. 25-åringen avslutade dessutom målskyttet (4–0) i tom bur i slutet av matchen.

"Måste vara morfars köttbullar"

– Han har kommit in med spelglädje, är en lekfull spelare på isen och i anfallszon kan det hända allt möjligt. Det blir en spelglädje för hela laget när man ser en sådan skicklig spelare ta för sig, säger backen Marcus Björk, som efter 51 mållösa matcher äntligen fick jubla för ett mål igen.

– Det måste vara morfars köttbullar! Jag har fått vara hemma i Umeå i fem dagar med släkt och familj och morfar lade kanske något i köttbullarna som ska få mig att skjuta varje gång nu, säger han som vill byta titeln defensiv mot tvåvägsback framöver.

– Mitt skott är mitt levebröd och jag vill vara framåt, det har jag haft i bakhuvudet länge. Jag vill att tränaren ska lita på mig i både offensiv och defensiv zon och hoppas att det kan släppa nu så jag får göra en fem, sex mål eller kanske ännu fler, säger Björk.

Eftersom Gävlelaget har ändrat om, så att backarna nu följer upp mer i spelet, så finns möjligheter till fler fullträffar.

– Kommer vi med upp i anfallen så ger vi motståndarna mer kaos i försvarszon så att de måste röra mer på sina huvuden och då kommer det att bli fler mål.

Större självförtroende i laget

Att se Dima Timashov är en given inspiration:

– Han vågar hålla i pucken, visar att du kan göra en, två gubbar och hitta en passning och låta din medspelare bli fri och hittar de här små lösningarna. Ibland kan det bli fel men vi reder upp det, för då kommer nästa kille och hjälper till. Det är en tillit vi har fått i gruppen nu.

TT: Hinner du njuta av Timashovs leklust och självförtroende under matcherna?

– Ja, det är jätteroligt. Han skapar självförtroende för alla som sitter i båset att våga spela och göra sitt där ute.

Att Brynäs målvakt Veini Vehviläinen har gått från ifrågasatt till publikfavorit har också ökat självförtroendet i gruppen.

Finländaren tog 31 skott mot Malmö i sin andra raka nolla, den fjärde totalt för säsongen. En utveckling som gjort att hela Gävlelaget har höjt sig i någon slags växelverkan konstaterar Björk:

– Ja, men vi hjälpte inte Veini alls i början heller, inte så som vi har gjort nu på sista tiden då han i sin tur har varit grym också. Det ger en kedjereaktion över hela laget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!