Bländande start av guldfavoriten

Brynäs är en av de stora guldfavoriterna inför den här hockeysäsongen. I SDHL-premiären var det lätt att förstå varför. Gävlelaget krossade Leksand med 7–2.

Linköping inledde SDHL-säsongen med seger. Arkivbild.

Ishockey2020-09-12 15:05

Det var HV71 som var på väg mot SM-guld när coronakrisen gjorde att säsongen avbröts mitt under pågående finalserie. Men efter tunga värvningar från huvudkonkurrenterna är det i stället Luleå och Brynäs som har målats upp som de två största guldfavoriterna.

Den sistnämnda gjorde skäl för favoritskapet direkt i säsongspremiären.

Leksand tog förvisso ledningen genom Dominique Rüegg efter 8.02, men sedan var det slut på det roliga. Erika Grahm och Jaycee Gebhard vände till Brynäsledning före pausvilan och i den andra perioden var det en enda lång nerförsbacke för Leksand.

Klasskillnad i andra

Brynäs vann mittenakten med 4–0 och tog död på all spänning. 6–1 efter två perioder blev till slut 7–2 – Katerina Mrazova var poängbäst i Brynäs med ett mål och tre assist – och innebar en prima öppning på säsongen för hemmalaget.

Linköping fick också en fin säsongsstart efter både en drömstart och en drömavslutning hemma mot AIK. Linnea Johansson kunde inte ha fått en bättre start på ishockeysäsongen när 18-åringen först gjorde 1–0 efter 54 sekunder och sedan utökade bara åtta sekunder senare.

AIK bet tillbaka och utjämnade till 2–2 innan perioden var över. Men det slutade tyvärr lika illa som det började för AIK:s del. I matchens absoluta slutskede tappade AIK:s Linnea Hedin pucken i sämsta tänkbara läge, i egen försvarszon. Carly Bullock snodde åt sig den, skrinnade in framför mål och satte 3–2.

14 sekunder senare firade Linköping säsongens första seger.

Rekordung debutant

I Göteborg blev 14-åriga Tilde Utbult historisk som yngsta spelaren i klubbens historia. Men Utbult och Göteborg fick inte med sig några poäng från hemmamötet med Modo. Örnsköldsvikslaget vann med 5–1 efter bland annat tre mål av Marion Allemoz.

Hemmaförlust blev det också för Djurgården som trots enormt övertag i skottstatistiken – 52–19 – förlorade mot SDE med hela 0–4. Lindsey Post, årets målvakt förra året, visade därmed hur viktig hon blir för SDE också i år.