Blytungt derby: "Kommer inte ens upp i 80 procent"

De allra flesta VH-spelarna bör ha varit missnöjda med sina egna prestationer efter förlustmatchen mot Kalmar. En som ändå kommer ut på andra sidan med hedern i behåll är Jesper Broeng, som gjorde en stabil insats. "Den är helt okej. Jag jobbar hårt för att hålla en jämn nivå i varje match", säger han efter 1–4-förlusten.

Jesper Broeng bildade backpar med Johan Norberg i matchen mot Kalmar HC. Den förre Kalmar-liraren var en av isens främsta för VH.

Jesper Broeng bildade backpar med Johan Norberg i matchen mot Kalmar HC. Den förre Kalmar-liraren var en av isens främsta för VH.

Foto: Jens Lidesjö

Ishockey2024-09-25 22:59

Då: Fullsatta läktare. Feststämning i hela stan. Seger på straffar mot Nybro med kapten Jakob Karlsson som stor matchvinnare. 

Nu: Blygsamma 952 personer på läktarplats. Ledsna miner vid slutsignal. Förlust med klara 4–1 hemma mot Kalmar. 

Det är två helt skilda matcher som Vimmerby Hockey nu fått uppleva under jungfrufärden i Hockeyallsvenskan. 

Under onsdagskvällen var det inget snack. Kalmar HC kom ut från startblocken starkast, och även om VH tog ledningen i powerplay precis i inledningen av den andra perioden genom Kevin Wennström (assisterad av Jakob Karlsson och Jesper Broeng) var det inget snack. Kalmar tog andra raka segern på ett övertygande sätt. 

– Det som fastnar på min näthinna är att... Vi kanske förlorar offensiva tekningar exempelvis, de spelar ut den i fickan. Sen drar de ut med spelarna och "öppnar upp" is på kanten, i mittzon, överallt. Vi hinner inte med i backchecken. De kommer flygande med tre, fyra man mot oss hela tiden. Det skapar lite oreda, säger Jesper Broeng till Sporten strax efter matchen.

Kort efter VH:s ledningsmål kom kvitteringen genom Kalmars John Dahlström. Innan andra perioden var över hade två ytterligare Kalmar-mål (av Trevor Cosgrove respektive Carl-Johan Lerby) letat sig in bakom Claes Endre i VH-målet, som sannerligen fick jobba hårt denna afton. 

Med tio minuter kvar av matchen kom också den definitiva spiken i kistan, när Valdemar Johansson distinkt satte dit 4–1-målet för Kalmar.

Men mest livat i hallen var det dock någon minut senare. Hampus Eriksson kom in aningen sent med en tackling på Kalmars Victor Laz som blev liggande. Förre VH-spelare Ludvig Jardeskog tog då ett nackgrepp bakifrån på Eriksson, vars hjälm åkte av. 

Det hela slutade med att både Eriksson och Jardeskog fick lämna isen, då de tilldelades varsitt matchstraff. Det uppskattades inte av VH-publiken som började skandera okvädningsord mot domar-kvartetten. 

Hursomhelst. Det hade noll påverkan på utgången av matchen. Nu gäller det bara att ladda om för VH som möter Östersund borta under fredagskvällen. Och det finns många förbättringsområden. 

– Vi kommer lära oss en hel del av det här. Jag hoppas verkligen det. Vi får ta det som en läropoäng och se vad vi gör bra, mindre bra och vad vi måste göra mer av. 

Tid till analys kommer i alla fall finnas under de mååånga mil på vägarna upp till Östersund. Bussen avgår tidigt under torsdagsmorgonen för VH-spelarna och ledarna.

– Det är en återhämtningsdag. Det är väl inte optimalt att sitta på en buss hela tiden. Men vi får göra det bästa av det, gå på lite promenader och sådär när tillfälle ges. Det blir nog bra för oss som lag att komma ihop.

Det kändes som en helt annan stämning både runt och på isen den här matchen jämfört med mötet mot Nybro. Hur upplevde du det?

– Jag kan hålla med i det du säger. Det var inte samma adrenalin som i första matchen kanske. Men vi behöver den där energin varje kväll. Vi kan försöka göra vårt med att ge energi till läktarna, men vi kan inte påverka hur många som är här. Jag förstår också att man kanske inte har råd och tid för att gå på hockey varje kväll. Vi får försöka göra vårt för att locka hit folket.

På grund av en skada var inte William Alftberg backkollega med Broeng under matchen mot Kalmar. Istället bildade rightaren backpar med Johan Norberg. Broeng var relativt nöjd med sin egen prestation, och det kan han gott vara. För han var en av VH:s mest framstående spelare.

– Jag tyckte vi gjorde det rätt bra tillsammans och hade bra dialog. Vi spelade 0–0, och det är väl lite plus att man kan ha med sig det. Jag brukar alltid analysera min egen matchbild efter matcherna, och jag känner redan nu att jag fick en del lägen offensivt som jag hade kunnat göra mer av. Men insatsen är helt okej. Jag jobbar hårt för att hålla en jämn och stabil nivå i varje match.

VH-tränaren Peter "Piva" Johansson ger följande analys efter matchen: 

 – Kalmar är mycket bättre än oss över 60 minuter. Vi gör inte det vi pratar om och när vi hamnar fel gör vi det ännu svårare för oss. Det är ganska enkelt att analysera. Det blir svårt när man är tvåa och trea på puckarna. 

Det är lätt att sätta en rubrik om att verkligheten kommer ikapp efter en sån här förlust, att det är en högre nivå för vissa av spelarna. Vad tänker du kring det?

– Nej, det tror jag inte. De har bevisat att de kan spela på den här nivån. Problemet är att vi inte kommer upp i 100 procent. Vi kommer faktiskt inte ens upp i 80 eller 90 procent av vår förmåga.

"Piva" ville inte dela ut några pluspoäng till någon av VH-spelarna.

VH-Kalmar, 1–4

Första perioden:

Andra perioden: 1–0 (20:18) Kevin Wennström (Jakob Karlsson, Jesper Broeng), 1–1 (26:16) John Dahlström (Andrew Wanderbeck, Matthew Struthers), 1–2 (35:48) Trevor Cosgrove (Martin Schreiber, John Dahlström), 1–3 (37:34) Carl-Johan Lerby (Valdemar Johansson, Teemu Wäyrynen).

Tredje perioden: 1–4 (50:10) Valdemar Johansson (Henrik Nilsson, Linus Skager).

Skottstatistik: 22–42

Utvisningsminuter: 31–27

Publiksiffra: 952

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!