Born dubbel målskytt i Frölundas storseger

Frölunda slog Linköping med 6–1 och klättrade till tredje plats i SHL-tabellen. –Det är viktigt att ta den, säger 18-årige Isac Born, som gjorde Frölundas två första mål.Linköping ramlade ut från slutspelsplatserna, efter en svag första halva av matchen.

18-årige Isac Born jublar åt sitt 1–0-mål för Frölunda mot Linköping i Scandinavium.. 17-årige David Edstrom, till höger, stod för passningen.

Ishockey2023-02-16 21:24

Isac Born hade aldrig förut gjort mål i SHL. Men i första perioden mot Linköping gjorde han två – och gav Frölunda ledningen med 2–0 i paus.

Därmed var Isac Born den som lyste mest i Frölundas glimrande ungdomskedja, där han har sällskap med 17-åringarna David Edstrom och Otto Stenberg.

Vid 1–0 kom Isac Born helt fri på en fin passning från Edstrom, när Frölunda stoppat ett Linköpingsanfall. Men slumpen hjälpte till. Strax innan hade Born tappat klubban i anfallszon.

– Jag gick och hämtade den. Och Linköpingsbacken åkte upp och släppte mig helt, erkänner Isac Born om hur han blev så fri.

Född målskytt?

Skottet förbi Marcus Högberg i Linköpings mål var hur kyligt som helst.

Några minuter senare slog Isac Born till igen. David Edstrom vann pucken, Anders Grönlund sköt och Born tog hand om returen.

– Jag såg att målvakten var långt ut. Då hade jag mycket tid på mig, för ingen var på mig, och tog den runt honom, konstaterar Isac Born.

Hans känsla efter första perioden?

– Supernöjd! Verkligen, säger Isac Born med ett stort leende.

Born har växt upp söder om Göteborg, och kom till Frölunda från Kållered för några år sedan.

– Att Born får göra två mål är roligt. Han sätter alltid ett bra arbete, säger Roger Rönnberg, tränare i Frölunda.

Efter första pausen ville Frölundas äldre garde inte vara sämre än ungdomarna. Innan sju minuter spelats av andra perioden hade Ryan Lasch, 36, Joel Lundqvist, 40, och Anthony Greco, 29, med var sitt mål ökat till 5–0 för Frölunda.

Linköpings tränare, Klas Östman, var förstås besviken efter matchen.

– I första perioden är vi väldigt dåliga i passningsspelet. Det är det stora problemet, tycker Klas Östman.

– Frölunda är effektiva, och vi släpper in konstiga mål, säger Östman.

Östman ser framåt

Samtidigt berömmer han östgötarnas arbetsinsats – och ser fram emot kommande uppgifter.

– Vi har som tur är många matcher på kort tid här, så vi får snart revansch, säger Klas Östman beslutsamt.

Linköping finns nu strax under slutspelsstrecket i tabellen, men har en match till godo på Luleå som ligger före med lika många poäng. På bortais är Linköping sämst av alla lag i ligan.

Segern var Frölundas största i SHL denna säsong, och den fjärde av lika många möjliga mot Linköping.

Göteborgarna jagar nu för att säkra tredje plats i sluttabellen. Att ta in 14 poäng på toppduon Skellefteå och Växjö blir nog alltför svårt.

Ju högre placering i tabellen, desto mer fördelar med hemmaplan och motstånd, är principen i slutspelet.