Bråda dagar väntar för sportchefen: "Smått kaos"

Många bollar i luften. Eller kanske snarare puckar. Det blir det för Vimmerby Hockeys sportchef Pelle Johansson framöver. "Det har varit smått kaos redan på måndagen och det finns många saker på listan att beta av. Samtidigt gäller det att andas och inte bli för känslostyrd i början", säger han.

Pelle Johansson, sportchef i Vimmerby Hockey, har mycket jobb framför sig.

Pelle Johansson, sportchef i Vimmerby Hockey, har mycket jobb framför sig.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2024-04-22 17:07

Han är den stora arkitekten bakom lagbygget Vimmerby Hockey. Under sin andra säsong som sportchef för moderklubben lyckades Pelle Johansson få ihop en trupp som tränaren Hampus Sylvegård och hans ledarstab förädlade till Hockeyettans bästa lag.

Nu väntar en ännu större utmaning. Att bygga ett nytt lag som kan hävda sig i Hockeyallsvenskan.

För att lösa den ekvationen är det mycket som ska lösas på vägen fram till seriestart om fem månader.

Här är några av punkterna Pelle Johansson har på sin att göra-lista:

• Hur ska ledarstaben se ut?

• Hur ska spelartruppen formeras?

• Vad krävs för ändringar på arenan för att få den godkänd för spel på Allsvensk nivå?

• Kommer spelarna behöva bli heltidsproffs med tanke på längre resor och behov av träning på andra tider?

• Vad innebär avancemanget till Allsvenskan ekonomiskt i form av intäkter?

Var vill du börja?

– Det jag kan svara på redan nu är att intäkterna från TV-avtalet på Allsvensk nivå ger oss runt fyra miljoner kronor. Men det är pengar som ska räcka till mycket. De går inte direkt in i spelarbudgeten kan jag säga direkt. När det kommer till ledarstaben exempelvis så kommer en assisterande tränare behöva lägga mer tid på hockeyn än tidigare. Likaså med funktionen som materialare. Det kan bli en heltidstjänst.

På tal om ledarstaben så står succétränaren Hampus Sylvegård utan nytt kontrakt. Sedan tidigare finns uppgifter om att han redan tackat ja till en roll som assisterande tränare för blivande seriekonkurrenten Nybro Vikings.

– Min förhoppning är att han ska vara kvar, men det är upp till honom vad han känner och vad som är möjligt. Det är klart att hans framgångar har skapat intresse bland andra klubbar.

När det kommer till lagbygget förändras förutsättningarna radikalt efter avancemanget till Hockeyallsvenskan. 

undefined
Vimmerby Hockey, VH

Hur tänker du där?

– Sedan tidigare var det 7-8 spelare i den befintliga truppen som hade förlängt sina kontrakt. Eftersom vi gick upp gäller de inte längre utan jag kommer att få ta en ny sittning med alla spelare och diskutera hur de ser på framtiden. Det kommer inte stå 22 nya spelare på isen när serien drar igång i september. Det kan jag lova.

VH:s koncept de senaste säsongerna har varit att ta hem och lyfta fram spelare som är fostrade i klubben. Dessutom finns det många andra spelare med ett förflutet i Vimmerby Hockey i andra allsvenska klubbar.

Kommer ni att försöka ta in fler "hemvändare"?

– Det är klart att om det finns sådana spelare tillgängliga så kommer jag att titta på det. Samtidigt går det inte bara att tänka med hjärtat, utan det måste passa plånboken också, säger Johansson som redan börjat få erbjudanden om spelare från agenter.

– Nu är det helt andra spelare som erbjuds än när vi var i ettan. Det kan vara farligt att stirra sig blind på stora namn i det här läget. Jag kommer att försöka ta det lugnt och inte bli för känslostyrd i början. Dessutom måste jag ha besked om hur stor spelarbudgeten är innan det blir aktuellt med värvningar.

Vimmerby Hockeys begränsade ekonomi har varit ett ständigt samtalsämne under säsongen. Den kommer att sättas på ännu hårdare prov kommande säsong.

– Vi har haft en klart mindre budget att jobba med än många av konkurrenterna i Hockeyettan och den skillnaden kommer att bli gigantisk om man jämför med toppklubbarna i Hockeyallsvenskan som har ambitioner att ta sig till SHL. Så är det bara. Med 52 matcher i grundserien istället för 36 och klart längre resor så kommer kostnaderna dra iväg.

Tidigare har de flesta spelarna i truppen kunnat jobba vid sidan av hockeyn på hel- eller deltid.

Blir det förändringar på den fronten?

– Vi kommer inte att kunna ha spelare heltidsanställda, utan behöva hitta deltidsjobb som funkar med förstående arbetsgivare. Det kan bli så att vi tränar förmiddagar istället för på eftermiddagen. Det blir även aktuellt med "road trips" med flera bortamatcher i följd då spelarna behöver vara borta ett par dagar i rad.

Hur ser du på ökade krav på arenan från ligan och förbundet?

– Det kommer att behövas byggas om och anpassas en del främst ur säkerhetsperspektiv och för att få möjlighet att producera TV-sända matcher på ett annat vis. Vad det innebär hoppas jag ska klarna under de närmaste veckorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om