Bristedt: "Vi har inga klassiska stjärnor"

Det var inte längesedan Rögle åkte jojo mellan Sveriges två högsta ishockeyserier. Nu ska skåningarna spela sin första SM-final i historien. –Vi är förväntansfulla‚ säger tvåmålsskytten Leon Bristedt efter 4–0-segern mot Skellefteå i den femte och avgörande semifinalen.

Rögles Leon Bristedt jublar med båset efter sitt 1–0-mål mot Skellefteå. Rögle vann den femte och avgörande semifinalen med 4–0 och är klart för sin första SM-final.

Rögles Leon Bristedt jublar med båset efter sitt 1–0-mål mot Skellefteå. Rögle vann den femte och avgörande semifinalen med 4–0 och är klart för sin första SM-final.

Foto: Anders Bjurö/TT

Ishockey2021-04-29 23:22

Efter att i flera år åkt jojo mellan SHL och allsvenskan har Rögle de senaste åren etablerat sig i den högsta ishockeyserien och de två senaste åren även varit ett topplag i grundserien.

I fjol slutade skåningarna trea i grundserien innan SM-slutspelet ställdes in på grund av pandemin. Denna säsong blev Rögle tvåa i grundserien och nu väntar en SM-final mot seriesegraren Växjö. En finalserie som drar i gång redan på lördag i Småland.

– Det är en del av vårt mål och det är självklart kul att vi klarade av ett av delmålen i semifinalen. Nu blickar vi framåt och ser till att ladda om, säger Rögleforwarden Leon Bristedt.

"Inga klassiska stjärnor"

TT: Vad ligger bakom att ni de senaste säsongerna har blivit ett topplag i SHL?

– Det är ett hårt underliggande arbete. Allt från sporten och ända ner till restaurangen och de som kör ismaskinen. Spelarna som är här är hårt arbetande och vi har inga sådana där klassiska stjärnor. De som är ledande är ledande på alla sätt, säger Bristedt.

Rögle ledde matchserien med 2–0 efter två hemmasegrar, men via två raka segrar i Skellefteå tvingade västerbottningarna fram en femte och avgörande match i Ängelholm.

– Lindvall (Gustaf) har spelat otroligt bra i målet för Skellefteå och det är väl en stor anledning till att de lyckats hänga kvar. Skellefteå är ett riktigt bra lag och det tog ett tag att knäcka dem, säger Bristedt.

Det var Leon Bristedt som visade vägen för Rögle. Drygt fem minuter in på den andra perioden vandrade han in från den högra tekningszonen, fintade bort två Skellefteåspelare och skickade in 1–0 bakom Lindvall i bortamålet.

– Jag spelade på instinkt, säger Bristedt.

Andra perioden blev händelserik för 26-åringen. Efter sju minuter åkte han ut 2 plus 10 minuter för en tackling bakifrån och spelade inte mer i perioden.

– Det var ju det. Lite för händelserikt och det är något jag strävar efter att förbättra. Att inte sätta laget i skiten, som jag kanske gör i dag. Förhoppningsvis har jag fått ur mig utvisningarna ur kroppen och kan hålla mig på banan i finalen.

"Ska bli riktigt roligt"

I den tredje perioden fick skåningarna en smakstart. Efter 1.25 kunde Olli Palola skicka in 2–0 i tomt mål sedan Gustaf Lindvall hamnat helt fel i position. De två sista målen – genom Bryan Ferguson och Bristedt – kom båda i tom kasse sedan Skellefteå tagit ut målvakten i jakt på en reducering.

Någon sådan fick dock Skellefteå aldrig in och via 4–0 kunde Rögle kvittera ut finalbiljetten. Där väntar alltså seriesegraren Växjö, som slog Örebro med 3–2 i matcher i sin semifinal.

– Vi har haft bra matcher mot Växjö under säsongen. Vi är förväntansfulla. Det ska bli riktigt roligt, säger Leon Bristedt.

Fakta: Rögles väg till toppen

2015

Rögle tar klivet upp när SHL utökas från 12 till 14 lag. Det är femte gången Skånelaget tar steget upp i högsta serien, men tidigare gånger har klubben förr eller senare, oftast förr, åkt ur igen.

2017

Rögle börjar ännu en säsong dåligt, går skilda vägar med tränaren Anders Eldebrink och plockar in Cam Abbott. I ungefär samma veva meddelas att Chris Abbott ska tillträda som sportchef under våren 2018.

2019

Rögle går till slutspel för första gången sedan 1994, men åker ut direkt i åttondelen.

2020

Rögle slutar trea i grundserien, men får aldrig testa vingarna i SM-slutspelet. Det ställs in på grund av pandemin.

2021

Rögle gör sin mest framgångsrika säsong i historien, slutar tvåa i grundserien, vinner sin första slutspelsmatch genom tiderna och slår ut regerande mästarlaget Frölunda i fyra raka. Vinner sedan även semifinalen mot Skellefteå med 3–2 i matcher och spelar nu sin första SM-final i historien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!