Brödrakärlek och hockeykrig: "Mamma och pappa har det nog jobbigast"

Vimmerby mot Sundsvall. Storebror mot lillebror. Petter mot Albin. – Mamma och pappa har det nog jobbigare än vad vi har det och tänker på vilket lag de ska hålla på, säger Petter Runesson.

Petter Runesson (till höger) har dundrat in 13 mål i Vimmerbytröjan så här långt. I kväll finns det chans till fler när playoff 2 inleds med hemmamatch mot Sundsvall och där spelar hans lillebror Albin (till vänster). Foto: TT och Magnus Strömsten

Petter Runesson (till höger) har dundrat in 13 mål i Vimmerbytröjan så här långt. I kväll finns det chans till fler när playoff 2 inleds med hemmamatch mot Sundsvall och där spelar hans lillebror Albin (till vänster). Foto: TT och Magnus Strömsten

Foto:

Ishockey2017-03-09 08:59

I playoff 2 möts Vimmerby och Sundsvall. 

Och det är inte vilken matchserie som helst. Det kommer att utspela sig en brödrakamp. 

Vimmerbys skottstarke och offensive back Petter Runesson är bror med Albin, som är back och en mer defensiv sådan i Sundsvall.
– Jag blev överraskad men samtidigt glad när jag såg att Sundsvall valde oss. Jag trodde att de skulle välja ett Norrlandslag, så jag blev positivt överraskad. Det ska bli jäkligt roligt att komma hemöver och spela. Jag och Albin har aldrig tidigare mött varandra och inte spelat ihop heller för den delen, säger Petter Runesson.

Bröderna är födda och uppvuxna i Ramsele, en ort som ligger drygt 16 mil från Sundsvall.
Petter är tre år äldre än Albin – och båda bröderna, som har tagit vägen via Modos juniorverksamhet, har som sagt aldrig mött eller spelat med varandra. 

I kväll drar playoff 2 igång och det är mycket som står på spel. 
– Att få möta brorsan ska bli riktigt roligt. Sen tror jag att mamma och pappa har det jobbigare än vad vi har det och tänker på vilket lag de ska hålla på, säger Petter Runesson.

Brorsan Albin Runesson ser med stor tillförsikt fram emot mötet och få komma ner till Vimmerby när vår tidning ringer honom på onsdagens resa söderut.  
– Det ska bli spännande. Lite speciellt att möta sin egen bror, det är inte så vanligt. Båda vill vinna, säger Albin Runesson. 

Det är svårt att hitta någon slags prestige mellan bröderna Runesson. Syskonkärleken står ändå i vägen för en förlängd säsong och spel i nästa playoff-runda. 
Nu måste en av dem krossa den andres drömmar. 
– Ja, jag sa det till farsan – vi är ju garanterade en playoff 3-plats oavsett hur det går, säger Petter Runesson. 

Och den vill han mer än gärna ta med sitt Vimmerby. 
– Jag tycker att vi har goda chanser, vi ska fortsätta på den inslagna vägen och då ska vi kunna rubba dem. Jag vill gå långt med Vimmerby och är inte nöjd med att åka ut i playoff 2.

Är det aktuellt med en fortsättning i Vimmerby?
– Jag har hela tiden sagt att jag vill fokusera på årets säsong och vad som händer nästa år tar vi efteråt. Men jag trivs bra i Vimmerby, med laget och jobbet och har fått ett stort förtroende. 

Vimmerby har en lysande formkurva – tio segrar på de 13 senaste matcherna och matchserien mot Skövde i playoff 1 löste de problemfritt. 
– Nu har vi sett att vi har ett spel som funkar och med segrar får man ett bra självförtroende. När man väl vet vad som funkar kommer det mesta av sig själv, säger Petter.

Under Petters tre säsonger i Östersund mötte han Sundsvall vid ett par tillfällen. 
– Jag har inte så bra koll på dem i år om jag ska vara ärlig, jag har bara sett någon enstaka match. Av egen erfarenhet så är det ett spelskickligt lag med offensivt duktiga spelare. 

Att Sundsvall valde Vimmerby kom som en överraskning för många. Albin säger så här om valet: 
– Vi har mött Asplöven och Piteå tidigare under säsongen, de har bra koll på oss och vi på dem. Det är alltid roligt att möta nya lag och resemässigt skiljer det inte så mycket. Det skulle inte förvåna mig om det går till tre matcher, säger Albin Runesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!