Brynäs arrangerar hyllningsmatch för Salming

"Game for Börje". Den 11 februari arrangerar Brynäs – tillsammans med Börje Salmings familj – en match mellan veteranlag från Tre Kronor och Toronto Maple Leafs för att uppmärksamma och samla in pengar till ALS-forskningen.

Börje Salming. Arkivbild.

Börje Salming. Arkivbild.

Foto: Fredric Alm/TT

Ishockey2022-11-11 17:46

"Min fru gick bort förra året och jag har knappt kommit igenom det och så kommer det här som en vårdslös påminnelse igen. Börje blir sämre och sämre för varje tillfälle jag träffar honom. När vi ses känns det nästan mer som att vi gråter än kommunicerar", säger Stig Salming, Börjes bror, i en kommentar på Brynäs hemsida och fortsätter:

"Det vi vill göra är att för Börjes räkning bringa in pengar till stiftelsen. Börje vill genom det här göra skillnad och hjälpa andra som drabbas att få det bättre".

"En stor förebild"

Brynäs klubbdirektör Håkan Svedman:

"Förutom att Börje är en av världens bästa spelare genom tiderna så representerar han mycket av det som vi i Brynäs vill stå för. En ledare på och utanför isen som alltid sätter laget för jaget. En stor förebild för mig personligen men också för många andra".

Brynäs, klubben Salming värvades till 1970 innan han tog steget till NHL och Toronto 1973, meddelar att insamlingen till stiftelsen (som grundades i Börjes namn efter hans insjuknande) kommer att pågå hela säsongen, fram till sista mars.

I Toronto

Ishockeyikonen Börje Salming befinner sig just nu i Toronto med sin familj för att medverka i helgens Hockey Hall of Fame, där ceremonier för de nyinvalda svenskarna Henrik och Daniel Sedin samt Daniel Alfredsson ska hållas.

Salming har ikonstatus i Toronto efter sina 16 säsonger i klubben och planen är att även han ska hyllas rejält i helgen.

Salming kommer även medverka vid Tidernas hockeygala i Stockholm den 17 november.

71-årige Salming berättade i augusti i år att han drabbats av ALS.

Fakta: ALS

Sjukdomen ALS (amyotrofisk lateral skleros) är ovanlig men allvarlig. Det finns inget botemedel, men mediciner som lindrar några av symtomen.

Varje år får drygt 200 personer i Sverige ALS, de flesta är mellan 50 och 70 år. Det finns omkring 800 med diagnosen i Sverige idag.

ALS är, enligt överläkare Caroline Ingre som grundat ALS center för klinisk forskning på Karolinska universitetssjukhuset, inte en enda sjukdom utan ska snarare ses som en samling undergrupper där alla leder till samma symtombild. Sjukdomen gör att armar och ben blir allt mer förlamade, talförmågan påverkas också likväl som förmågan att svälja.

Sjukdomssymtomen kan uppstå på olika ställen i kroppen för att sedan sprida sig tills man är helt förlamad. Rent tekniskt handlar det om att nervcellerna i hjärnan och ryggmärgen bryts ned, de som reglerar de viljestyrda musklerna. Påverkan sprider sig sedan genom nervsystemet.

Den som diagnosticeras med ALS avlider vanligtvis inom två till fyra år efter insjuknandet, en av tio lever dock betydligt längre på grund av en långsammare utveckling av sjukdomen.

Orsaken till ALS är inte helt fastställd, forskning tyder på en kombination av arv och miljö. Var tionde som drabbas av ALS har släktingar som haft sjukdomen. Alla som bär på anlag blir dock inte sjuka.

Källa: 1177.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!