Brynäs bröt dystra hemmasviten

Brynäs var inne i en nästan nio perioder lång måltorka på hemmais. På söndagen bröts den torkan. Det gav energi, mental styrka och i slutänden tre blytunga poäng (5–2) mot Frölunda: –Det här var en stor seger för oss. Nu vill jag bara titta uppåt, mot slutspelsplatserna, säger Brynäsforwarden Tomi Sallinen.

Tomi Sallinen, i vitt, svarade för ett av målen i Brynäs 5–2-seger.

Ishockey2022-03-06 20:37

Brynäs har haft det tungt på senare tid, inte minst på hemmaplan och har sakta men säkert återigen dalat ner mot kvalstriden i tabellen.

Efter två raka 0–2-förluster hemma mot Linköping respektive Djurgården och en smått förnedrande 2–6-förlust borta mot bottenkollegan Timrå under lördagen har dessutom tålamodet börjat tryta hos fansen.

Med topplaget Frölunda på besök ett dygn efter lördagens debacle såg oddsen tuffa ut och det var inte mycket i den första perioden som talade för vare sig målfest eller hemmaseger den här söndagskvällen heller.

"Kände oss starka"

Med 46 sekunder kvar av första perioden kom dock det förlösande målet som satte stopp för den nästan nio perioder långa måltorkan i Gävle då Brynäsbacken Tom Hedberg kvitterade till 1–1. I numerärt underläge dessutom.

– Som lag får man alltid energi och momentum med sig när ens lag gör mål. Och ju tidigare målet kommer, desto mer energi får man. När Tom gjorde målet där så fick vi alla mer självförtroende. Vi kände oss starka och vågade spela ut mer, konstaterar Tomi Sallinen.

Hans Brynäs, som hade inlett matchen minst sagt ängsligt, såg plötsligt ut att växa ett par decimeter och när Frölunda drog på sig en dubbelutvisning i mitten av andra perioden tog Gävlelaget chansen.

Noel Gunler ökade på till 2–1 i powerplay och bara några minuter senare gjorde Sallinen 3–1, ett segermål som krävde dubbla försök:

– Jag försökte gå köksvägen – två gånger. Första gången var det nära men gick inte och någon sekund senare fick jag pucken igen och tänkte att nu kör jag samma en sväng till, för nu jäklar ska pucken in. Det spelar ingen roll vad det kostar, pucken ska bara in! Det var otroligt skönt när den satt där, säger Sallinen med ett brett leende.

"Lärde oss en läxa"

Varför Brynäs haft så svårt att slå bottenkollegor som Timrå och Djurgården nyligen samtidigt som man haft betydligt lättare att vinna mot topplag som Luleå i tisdags (5–2) och den här kvällen Frölunda (återigen med 5–2), kan Tomi Sallinen inte riktigt svara på:

– Matchen mot Timrå vill jag bara glömma. Men vi lärde oss en läxa och i dag visade vi för alla att vi fortsätter kämpa och att vi spelar med stort hjärta. Vi ger oss inte, vi kan slå alla lag i den här serien och jag tittar bara åt ett håll – uppåt, säger Brynäsforwarden bestämt.

Efter söndagens tre SHL-matcher, där samtliga bottenlag var i elden, hoppade Brynäs återigen upp på tionde plats, det vill säga den sista slutspelsplatsen.

– Jag anser att det är riskabelt, inte minst mentalt, om du börjar räkna poäng neråt. Negativa tankar hjälper ingen och vi har allt i egna händer. Alla kan se att möjligheten finns där. Fokuserar vi på vårt jobb så går vi till slutspel. Dit vill jag och dit ska vi, säger Sallinen.