Brynäs klara för slutspel – efter rysare

För ett år sedan var det kvalångest i Gävle. I år väntar åttondelsfinal för Brynäs som knep sista slutspelsplatsen med minsta möjliga dramatiska marginal: –Tränarna sa ”skit det som varit, en poäng räcker. Nu gör vi mål och går vidare.” Det funkade, konstaterar Brynäskaptenen Anton Rödin som sköt hem bonuspoängen som behövdes (5–4 efter förlängning) hemma mot Leksand.

Brynäs är klara för slutspel. Arkivbild.

Brynäs är klara för slutspel. Arkivbild.

Foto: Pär Bäckström/TT

Ishockey2022-03-24 21:37

Det blev en dramatisk avslutning på SHL:s grundserie då fyra lag (Linköping, Oskarshamn, Brynäs och Malmö) slogs om två platser i slutspelet.

Brynäs låg inför torsdagens avgörande omgång strax under slutspelsstrecket, men inledde hemmamatchen mot Leksand starkt, spelade ut gästerna och skaffade sig en 4–0 ledning under den första perioden

I det läget var Gävlelaget klara för slutspel men sedan blev det dramatik.

Leksand reducerade två gånger om i andra perioden, inledde den tredje med ännu en reducering och kvitterade till 4–4 med 12 sekunder kvar av ordinarie tid.

Målskyttar: Patrik Norén och hattrickskytten Marek Hrivik.

"Blunda och skjuta lågt"

När ordinarie speltid var slut var Brynäs under strecket men spelarna fick klara besked.

– Tränarna sade att vinner vi i sudden så går det. Då fick vi energi igen. För att leda med 4–0 och tappa till 4–4 med 12 sekunder kvar, det är riktigt jobbigt, analyserar Brynäsforwarden Nicklas Danielsson som var magnifik i matchen.

Men avgörandet stod forwardskollegan Anton Rödin för.

Det hade gått mindre än en minut av förläningen när Brynäskaptenen fick ett friläge där han missade avslutet. Spelet vände, Leksand sköt och missade. Sedan vände spelet igen varpå Rödin fick ännu ett friläge – i samma byte:

– Det hade varit helt otroligt om inget hade suttit men det gick vägen. Vid första friläget försökte jag bara blunda och skjuta lågt, vid det andra tittade jag och tänkte ”sätt den högt”. Det gick vägen, förklarar Anton Rödin.

Åttondelsfinal väntar

I båset satt forwardskollegan Nicklas Danielsson med huvudet nerböjt och armarna över hjälmen och blundade när Rödin fick sin andra chans.

– Jag vågade inte kolla. Orkade inte se om han skulle missa igen men sedan hörde jag alla jubla och fattade att det var klart. Så jävla skönt! Säger rutinerade Danielsson och fortsätter:

– Man lever mellan hopp och förtvivlan i ett sådant läge. Det är det som är charmen i sport – men bara annars, inte idag. Vi hade hellre kontrollerat matchen hela vägen ut och då börjar man tänka på alla fans och föreningen och sedan blev det ändå ett lyckligt slut. Det var jäkligt kul.

TT: Marek Hrivik gjorde hattrick. Det glömmer du aldrig va?

– Nej, vilken jobbig jävel! Men skämt åsido, han är vass. Andra målet hade visserligen lika gärna kunnat gå över för då studsade pucken via allt, en klubba, ett benskydd och lite till men han är duktig.

"Ta steg framåt"

För Brynäs väntar nu åttondelsfinal mot Örebro med början på hemmaplan i Gävle på lördag. Ett Örebro som Gävlelaget vunnit över i tre av fyra möten under grundserien och att det blir just slutspel har stor betydelse:

– Allt handlar om att ta steg framåt och vi har tagit kliv jämfört med förra säsongen. Det här är ett kvitto på det, säger Rödin medan Danielsson sätter förra årets tunga kvalkamp i relation till att nu få spela slutspel:

– Det som väntar för Djurgården och Timrå är hemskt, bara hemskt, medan vi verkligen kan njuta nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!