Brynäs klart för final – men Luleå får vänta

Om de två första semifinalsegrarna blev tuffa blev den tredje desto lättare. Brynäs är klart för SM-final i ishockey efter 4–0 mot HV71. –Just nu är det mycket glädje, säger Josefin Bouveng till C More.Någon motståndare är inte klar sedan favoriten Luleå förlorat mot Djurgården med 0–1.

Brynäs Lara Stalder gjorde två målmot HV71 när Brynäs säkrade finalplatsen. Arkivbild.

Ishockey2021-03-10 20:01

Serieettan Luleå, regerande svensk mästare, hade vunnit med 7–1 och 3–1 och trodde nog att det skulle bli en tredje enkel seger över Djurgården. Men Djurgården hade inte gett upp om en finalplats och kämpade hårt. Redan efter fem minuters spel kom matchens enda mål då Nicole Hall sköt i bortre krysset.

Luleå hade många fina målchanser, men Djurgårdens målvakt Ida Boman stod i vägen för dem alla. Hon räddade 26 skott.

– Jag hade en bra känsla före matchen, säger hon till SVT.

– Vi har en kämparvilja i dag, vi ville verkligen vinna och gjorde det väldigt bra.

"Vi var dåliga"

Luleås Ronja Savolainen:

– Vi var dåliga. Vi hade en bra känsla före matchen, men när matchen började såg det ut som något helt annat. Vi ska se till att komma ut som ett helt annat lag i morgon, säger hon till SVT.

Den fjärde semifinalen spelas på torsdagen.

För Brynäs blir det femte SM-finalen efter att ha tagit fyra raka SM-silver 2010–2013.

– Det är mycket glädje, jag har aldrig spelat någon final. Det ska bli riktigt kul att göra det med det här laget, säger Bouveng, som kom till Brynäs från Djurgården till den här säsongen.

I årets första semifinal mot HV71 vände Brynäs 2–5 till 6–5 efter förlängning. I den andra semifinalen vände man 0–2 till 3–2.

Stalders första i slutspel

I den tredje, på hemmaplan, gav man inte Jönköpingslaget en chans att ta sig in i matchen. För efter en mållös förstaperiod smällde det två gånger om i början av den andra. Först var det SDHL:s poängdrottning Lara Stalder som styrde in pucken i mål på Katerina Mrazovas passning. Det var Stalders första mål i slutspelet.

Knappt tre minuter senare var det Josefin Bouveng som nätade, hennes åttonde i slutspelet. Bouveng gjorde även 3–0-målet i början av den tredje perioden. Hon leder nu slutspelets poängliga.

Stalder gjorde 4–0 i tom bur sedan HV71 tagit ut målvakten.

– I den här matchen var vi med från start. Vi skapade mycket i första perioden, utan att få in pucken. Men vi fortsatte att ha tålamod, för vi vet att vi kan och i andra så lossnade det, säger Bouveng.

"Inbyggd kemi"

Hennes kedja, med Stalder och Katerina Mrazova, låg bakom alla målen.

– Vi har en inbyggd kemi, tänker lika. De lyfter mig, de är jätteskickliga, menar Bouveng.

I fjol korades ingen svensk mästare. Coronapandemin satte stopp efter att HV71 vunnit den första finalmatchen mot Luleå.