Brynäs krossade HV i första semifinalen

Brynäs damer jagar sitt första SM-guld i ishockey. Och hittills visar Gävlelaget ingen nåd i slutspelet. Första semifinalen mot HV71 slutade med en förkrossande bortaseger, 8–0. I den andra matchen inledde Luleå med seger, 1–0 mot Linköping.

Josefin Bouveng gjorde två av Brynäs mål i 8–0-krossen mot HV71. Arkivbild.

Ishockey2022-03-21 20:30

Genom två enkla seger och totalt 12–1 i mål gled grundserievinnaren Brynäs genom kvartsfinalmötet med Leksand. Väl i semifinal har det guldtörstande laget fortsatt på samma inslagna väg.

8–0 borta mot HV71 i den första semifinalen i bäst av fem var ett styrkebesked som heter duga.

Brynäs har nått SM-final fyra gånger (2010, 2011, 2013 och 2021) men aldrig räckt hela vägen till guld. Våren 2022 ser möjligheterna bättre ut än någonsin tidigare.

"Skör" ledning

I måndagens match i Jönköping var det klasskillnad. Brynäs var bäst från nedsläpp och redan efter mindre än sex minuter hade Josefin Bouveng och Emma Murén – fyra mål vardera i slutspelet vid det laget – gett gästerna en 2–0-ledning.

Strax före periodvilan utökade Jaycee Gebhard också till 3–0.

Inte alls någon betryggande ledning, tyckte Emma Murén i pausen.

– Den är inte alls säker. Vi måste fortsätta som vi har gjort under de första 20 minuterna, och göra det i 40 minuter till, sade Murén till C More.

Dessvärre för HV71:s del gjorde Brynäs just detta.

Lara Stalder satte två mål i mittenperioden, Anna Meixner och Jaycee Gebhard ett vardera, och ändå var 7–0 efter två tredjedelar av matchen möjligen i underkant.

"En helt annan nivå"

I den sista perioden satte Josefine Bouveng sitt femte mål i slutspelet och fastställde Brynäs överkörning till 8–0.

– Vi gör en riktigt bra prestation i dag. HV är ett bra lag och jag är nöjd med insatsen. Jag tycker att vi har kommit upp i en helt annan nivå den här säsongen, säger Brynäs tränare Henrik Glaas till C More.

HV71 saknade skadade Hanna Olsson och Sanni Hakala, och de båda stjärnorna kommer inte vara med i nästa match heller, på onsdag i Gävle, säger tränaren Joakim Engström.

– Det är inte bra alls. Vi gör inte någonting av det vi hade kommit överens om, förutom att vi kom till jobbet i tid. Det är vuxna människor mot barn, säger Engström till C More.

– Just nu är det tufft. Vi förlorar med 0–8, men nu får det här svida i fem minuter. Sedan är det match om två dagar igen, vi ska ge det en ärlig chans.

Den andra semifinalen, mellan tabelltvåan Linköping och tabelltrean Linköping, inleddes desto jämnare. Där gick Luleå vinnande ur den första bataljen genom att vinna på hemmaplan med 1–0. Finländskan Noora Tulus blev Luleås stora matchhjälte genom att sätta segermålet i powerplay i den andra perioden.