Brynäs och Luleå med var sin fot i SM-finalen

Luleå har bara fått i gång en målskytt i SM-semifinalen i ishockey. Det räcker så bra så. Noora Tulus har avgjort två raka matcher mot Linköping, och nu är en finalplats nära.

Noora Tulus. Arkivbild.

Ishockey2022-03-23 21:36

Redan på torsdagskvällen kan årets SM-finallag i hockey vara klara. Både Luleå och Brynäs gick upp i 2–0-ledning i respektive semifinal på onsdagen, och behöver bara en seger till för att avgöra.

För Brynäs, överlägsen seriesegrare i SDHL, blev det ännu en klar vinst mot HV71. Måndagens 8–0-överkörning på bortaplan följdes upp av 3–0 hemma, efter bland annat två mål av schweiziska stjärnan Lara Stalder.

– Över 60 minuter är det inget snack om det i dag, säger Brynästränaren Henrik Glaas till SVT.

Tre Tulus-mål

I den andra semifinalen har det varit två jämna matcher hittills, men även på onsdagen stavades skillnaden Noora Tulus. Finländskan gjorde matchens enda mål när Luleå vann hemma med 1–0, och i match två dubblade hon den skörden.

Tulus stänkte upp 1–0 i krysset i den första perioden innan Jessica Adolfsson kvitterade för Linköping i numerärt underläge med nio minuter kvar av ordinarie speltid. Matchen gick till förlängning, och där var det åter Tulus som spelade huvudrollen. 26-åringen snappade åt sig pucken i offensiv zon och med en hel del tur gick skottet via klubbor och över Linköpings målvakt Stephanie Neatby, och avgjorde matchen.

Krävs tre raka

– Det är alltid kul att hjälpa laget genom att göra avgörande mål. Men jag är jättestolt över hela laget. Vi jobbade stenhårt i dag, säger Tulus till C More.

– Och det är en ny match i morgon. Vi måste vinna en till.

Linköpings Andrea Dalen vet att det är kniven mot strupen nu. På torsdagen är det en seger eller slutet på säsongen som står på programmet.

– Det var en tung förlust. Nu är det tre vinster som gäller för oss, säger Dalen till C More.