Brynäs vann – tack vare stjärnans dubbel

Brynäs bröt förlustsviten då laget bortaslog Skellefteå med 2–1 efter förlängning. Tacka Dmytro Timashov för det. Stjärnan svarade för båda Gävlelagets mål. –Skönt att vinna. Det här var en riktig laginsats, säger segerskytten när han lämnar sången i omklädningsrummet för en intervju.

Brynäs Dmytro Timashov jublar. Arkivbild.

Ishockey2023-02-21 21:30

Det var länge sedan det sjöngs i bortalagets omklädningsrum i Skellefteå. Efter 15 raka hemmasegrar fick serieledaren nu ge sig mot Brynäs, som därmed har vunnit tre av fyra möten lagen emellan den här säsongen.

– Lite flyt. Men vi har varit på rätt spår i många matcher förut innan vi gjort svåra misstag och förlorat, säger Brynäs matchvinnare.

1-0 granskades

Timashovs 1–0-mål kom i den andra perioden, ett skott som gick via en hemmaspelare även det innan pucken gick i mål. Ledningsmålet godkändes först efter videogranskning eftersom Brynäscentern Johan Larsson stört hemmamålvakten. Men domarnas bedömning var att han blivit intryckt i målgården av en Skellefteåspelare.

Efter fem raka förluster ljusnade nu läget i tabellen för Brynäs när bottenkonkurrenten HV 71 samtidigt förlorade.

– Vi vet att vi inte ska bli för höga eller för låga efter det här. Vi har viktiga matcher kvar och om vi kan hålla så här tätt i mitten kommer det att gå bra, säger Timashov.

Skellefteå å sin sida såg ut att ha smaskat i sig en semla för mycket den här dagen och öppnade sällsynt blekt.

– Det svider lite att vi inte riktigt stämplat in första 30. Vi är inte nöjda med vår prestation, säger Skellefteåtränaren Robert Ohlsson.

Och stjärnbacken Jonathan Pudas håller med:

– Vi kom inte igenom i början utan fastnade i deras forecheck. Vi brukar kunna vrida upp tempot här hemma men Brynäs gjorde det bra. Nu får vi kika video och göra det bättre i nästa match, säger Pudas.

Från start var det här Brynäs match men efter ledningsmålet blev man lite försiktigare och Skellefteå tog över mer och mer.

Turligt avgörande

När hemmalaget för första gången fick chansen att spela i numerärt överläge tog man den. Det var Filip Sandberg som styrde in ett skott från lagkaptenen Oscar Möller till 1–1 åtta minuter in på den tredje perioden. Därmed hade Möller gjort poäng för tionde matchen i rad.

Skellefteås grepp hårdnade allt mer och laget var flera gånger ytterst nära att ta ledningen men Brynäs krigade tappert för poängen och lyckades ta matchen till förlängning.

Där avgjorde Timashov lite turligt och vässade samtidigt till såväl topp- som bottenstrid. Skellefteå leder nu serien med bara en poäng före Växjö medan Brynäs tvåpoängare innebär att gästrikarna gått upp på samma poäng som HV71 vid kvalstrecket.