Brynästränaren rädd att få sparken

Efter Brynäs 0–1-förlust mot Leksand, lagets femte raka nederlag och tredje match utan mål, erkänner Brynästränaren Mikko Manner att han är rädd för att få sparken: –Jag är orolig. Jag är första killen som tar upp handen och åker hem och ger arbetet till någon annan, säger Manner och berättar om sina problem att kommunicera med spelarna.

Efter förlustmatchen mot Leksand säger Brynäs tränare Mikko Manner att han är orolig över att få sparken.

Efter förlustmatchen mot Leksand säger Brynäs tränare Mikko Manner att han är orolig över att få sparken.

Foto: Nisse Schmidt

Ishockey2022-02-27 17:18

Efter fem raka förluster och tre matcher utan att göra mål har Brynäs nu hamnat i en spelmässig kris. Mikko Manner menar att problemen nu är större jämfört med tunga inledningen på säsongen.

– Vi spelade bra i början av säsongen, men motståndarna var effektiva samtidigt som våra målvakter inte kom upp i full kapacitet. Nu är det tvärtom. Nu är målvakterna bra och övriga tappar helt effektiviteten, säger han.

Ingen OS-effekt

Brynäs har just åkt på en tung 1–0-förlust mot Leksand och Mikko Manner har svårt att hålla ihop när han med mycket känslor ska försöka beskriva sin frustration. Mikko Manner trodde bland annat att det skulle innebära en positiv effekt för Brynäs när han kom hem från OS i Peking efter att ha coachat Finland till ett OS-guld.

– Tänkte att nu kommer jag tillbaka och kan hjälpa laget till framgång. Det blev tvärtom. Noll mål på tre matcher. Det gör mig orolig varför det blivit så här. När jag kommer tillbaka spelar de sämre än när jag var borta. Jag skulle ju hjälpa laget att få mer energi, säger Mikko Manner.

Är orolig

Han andas, tar sats och förklarar sedan hur svårt han har att kommunicera med spelarna. Därför erkänner Mikko Manner att han är rädd för att få sparken i Brynäs.

– Jag är orolig om det blir så här, när vi förlorar och jag inte får stopp på det. Jag är också första killen som tar upp handen och åker hem och ger arbetet till någon annan, säger han och fortsätter:

– Det är mitt arbete att få laget att se ut som en riktig familj, lite som finska landslaget. Det har jag inte lyckats med. Därför är jag orolig.

Mikko Manner erkänner att han aldrig tidigare stått inför en liknande kommunikationsutmaning med spelare i ett lag.

– Kanske jag är för krävande. Jag kanske förväntar mig att alla spelarna ska spela lika bra som Finland och kanske blir förbannad när de inte kan spela så eller fatta. Men alla spelar med stora hjärtan.

Ingen lösning

Han säger att de problem som Brynäs har just nu, bland annat med målproduktionen, beror på samma sak hela tiden. Bland annat brist på disciplin:

– Hockey kan man spela på många olika sätt. Men vi hinner inte byta sätt under säsongen. Vi måste spela på ett sätt vi har tränat, men till sommaren kan vi prata. Då kan vi ändra lite här och där. Nu måste vi spela som vi har tränat.

TT: Har du någon lösning på de spelproblem som nu finns i Brynäs?

– Jag har ingen lösning. Jag kan bara säga ärligt vad jag tänker. Min frustration är att jag inte kunnat hjälpa individuella spelare att förstå det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!