Bryter tystnaden efter kaoset i Skellefteå

Kontraktet var påskrivet, biljetten var bokad och Kenny Agostino såg fram emot att flytta till Skellefteå AIK. Men knappt 48 timmar senare bröts avtalet med KHL-amerikanen. Nu ger han sin bild av de kaotiska dagarna. –Det blev så klart inte som jag hade föreställt mig, säger han till Expressen.

Kenny Agostino, till vänster. Arkivbild.

Kenny Agostino, till vänster. Arkivbild.

Foto: Matt Slocum/AP/TT

Ishockey2023-09-26 12:57

På ett årsmöte i somras beslutade Skellefteå att de inte ska värva spelare som har spelat i KHL efter krigets början. Men i augusti meddelade klubben att de värvat 31-årige Kenny Agostino, som de två senaste åren spelat för ryska Nizjnij Novgorod.

Agostino blev då den första SHL-värvningen från KHL sedan kriget bröt ut i februari 2022.

Skellefteå hävdade i samband med värvningen att Agostino hade förlängt sitt kontrakt två månader innan Ryssland startade anfallskriget mot Ukraina och att han gjort aktiva försök att bryta sitt kontrakt.

Skellefteå kritiserades

Men sedan framkom nya uppgifter.

Expressen och Aftonbladet avslöjade att Agostino hade haft chansen att bryta sitt KHL-kontrakt förra säsongen, men att han valde att stanna av löneskäl. Massiv kritik riktades mot Skellefteå AIK som rev kontraktet.

Till Expressen säger Agostino att det knappt fanns några lösningar på hans kontraktssituation i Ryssland.

– IIHF (Internationella ishockeyförbundet) kunde eller ville inte hjälpa till att bryta kontrakt som skrevs före kriget. Hade jag bara skitit i det och dragit så hade jag varit tvungen att betala en enorm summa pengar för att bli kvitt mitt ryska kontrakt, säger han.

"Hade en skyldighet att fullfölja kontraktet"

På frågan om hur han ser på det faktum att han spelade kvar i Ryssland efter kriget bröt ut säger han så här:

– Jag ser på det som att jag hade en skyldighet att fullfölja kontraktet jag hade. Jag hade ett kontrakt, vem vet vilka konsekvenser det fått för mig om jag valt att inte göra det? Hade de släppt mitt transferkort i år? Hade jag ställts inför domstol? Vi har sett exempel på extrema situationer. I grunden är jag ishockeyspelare och vi försökte bryta avtalet på flera sätt utan resultat. Det är mina tankar.

Inget Skellefteå, alltså. Agostinos karriär fortsätter nu i Tyskland. Under gårdagen blev han klar för Düsseldorfer EG.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!