Colorado tog hem första Stanley Cup-finalen

Colorado vann det första finalmötet i årets Stanley Cup mot Tampa Bay. Lagets svenskar fick både i gång matchen och avslutade den – Gabriel Landeskog satte finalseriens första mål och det hela avgjordes av André Burakovsky i förlängning.

Colorados Gabriel Landeskog gjorde första finalmålet.

Ishockey2022-06-16 05:25

Gabriel Landeskog inledde målskyttet och stod även för en assist när Colorado inför hemmapubliken i Denver matade in puckar i första perioden. Laget har inte spelat i Stanley Cup-final sedan 2001, då man visserligen tog hem bucklan.

Hemmalaget ledde med 3–1 i första vilan. I andra perioden kom de regerande mästarna Tampa Bay tillbaka och lyckades kvittera med två mål inom bara 48 sekunder. Men där stannade målgörandet av. Tredje perioden blev helt utan träffar och mötet togs till förlängning.

Efter knappt en och en halv minut var dock André Burakovsky framme och avgjorde. Matchen slutade 4–3 till Colorado.

Matchhjälten passade på att hylla hemmapubliken i vinnarintervjun från isen efter slutsignal.

– Våra fans är helt otroliga. Det har de varit under hela säsongen. Det här är helt fantastiskt, en dröm sedan jag var ett litet barn, sade Burakovsky.

Victor Hedman, vars Tampa försöker sig på bedriften att ta hem Stanley Cup-pokalen för tredje året i rad, noteras för en assist.

– Det fanns några ljusglimtar för oss i den här matchen, säger Tampa Bay-tränaren Jon Cooper.

– Men det var rätt lag som vann, då de ska ha äran för att ha klarat av det, fortsätter han.

Lagen möts härnäst natten mot söndag, svensk tid, också då i Colorado innan det är dags för två matcher i Florida nästa vecka. Finalen spelas i bäst av sju matcher.