Coronakris i JVM – två matcher inställda

Coronakaoset fortsätter i JVM i ishockey. Både Tjeckien och Ryssland har drabbats av covidfall i sina lag och deras respektive matcher på onsdagen har ställts in.

Finlands match mot Tjeckien i JVM är inställd. Arkivbild.

Finlands match mot Tjeckien i JVM är inställd. Arkivbild.

Foto: Jason Franson/AP/TT

Ishockey2021-12-29 17:52

På tisdagen ställdes matchen mellan USA och Schweiz in sedan två spelare i det amerikanska laget smittats av viruset. Då tvingades USA att lämna walkover och tilldömdes förlust med 0–1.

Och nu har krisen förvärrats.

På onsdagskvällen blev ytterligare två matcher inställda. Först meddelade Internationella hockeyförbundet (IIHF) att en spelare i Tjeckien testat positivt för covid-19 och att hela laget satts i karantän inför gruppspelsmatchen mot Finland.

Några timmar senare kom samma besked om det ryska laget timmar innan nedsläpp mot Slovakien, skriver flera medier, bland annat SVT som skulle sända matchen. IIHF har ännu inte bekräftat uppgifterna.

Båda lagen ska ha tvingats lämna återbud och därmed tilldömts förlust med 0–1.

– Det är klart det är tråkigt (att smittan tagit sig in) med tanke på att lagen har preparerat sig och verkligen följt ett strikt protokoll. Det är klart att det är oroväckande, säger Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén på en presskonferens.

Även lagens nästkommande matcher är hotade. Tjeckien spelar redan i morgon, torsdag, mot Österrike.

"Lagets karantänstatus kommer att utvärderas för att bestämma huruvida de kan spela gruppspelsmatchen mot Österrike", skriver IIHF.

Ryssland möter USA natten mot lördag härnäst.

Det finns fortfarande inget besked angående om Juniorkronornas match mot USA, som är tänkt att spelas natten mot torsdag, kommer att bli av.

Fakta: JVM och covid-19

2020: Under mästerskapet i fjol drabbas det svenska laget av ett coronakaos utan dess like. Fyra spelare och sex ledare, däribland Montén, testar positivt för covid-19 och missar turneringen där Sverige åker ut redan i kvartsfinal.

12 december 2021: Truppen samlas ett par dagar innan avresa till Kanada och spelarna testas två gånger innan avfärd. Med i den svenska truppen finns extra spelare och personal.

15 december: Vid ankomst till Edmonton sätts lagen och staben i 48-timmars karantän och testas två gånger under perioden.

17:e december: Spelare och personal som testat negativt släpps ur karantänen, men lever i en strikt bubbla, frånskilda från fans och media.

18:e december: IIHF meddelar att alla träningsmatcher innan den 23 ställs in på grund av den ökade smittspridningen.

26 december: IIHF delger information kring testerna som gjordes i samband med lagens ankomst till Kanada. En finländsk spelare, en schweizisk spelare, en österrikisk spelare och två ur personalen hade då testat positivt och isolerats, men på intet sätt som påverkade trupperna eller JVM-planeringen.

26 december och framåt: Matcherna spelas inför publik, men med halvtomma läktare, efter nya restriktioner i Alberta.

28 december: USA:s lag sätts i karantän efter att två spelare testat positivt. Laget tvingas lämna återbud mot Schweiz, som tilldöms en 1–0-seger.

29 december: Både Tjeckien och Rysslands lag sätts i karantän efter att spelare testat positivt. Finland respektive Slovakien tilldöms seger med 1–0 i matcherna eftersom deras motståndare tvingas lämna walkover.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!