Crosby och Karlsson i högform

Det börjar lossna för Erik Karlsson i Pittsburgh och i natt låg han bakom mycket i 5–3-segern mot Columbus. Men det fanns en spelare som stack ut mer. –Crosby är väldigt bra, alltså, säger Karlsson till Expressen om Pittsburghs hattrickhjälte.

Pittsburghstjärnorna Erik Karlsson och Sidney Crosby börjar hittat kemin på isen. Arkivbild.

Ishockey2023-11-15 05:19

Sidney Crosby stod för tre mål och en assist mot Columbus och närmar sig svenske Elias Pettersson i toppen av poängligan. Pettersson står på 25 poäng på 15 matcher medan Crosby – som har gjort poäng i nio raka matcher – har 19 poäng på 14 spelade.

Borta mot Columbus vispade den kanadensiske storstjärnan in 1–0 på en retur och var inblandad i förarbetet till Jake Guentzels 2–2 innan han, tillsammans med svenske backen Erik Karlsson, fixade segern i tredje perioden.

Smartaste lagkamraten?

Karlsson gav Pittsburgh ledningen när han dammade in ett slagskott till 3–2 efter 08.40 av slutperioden. Columbus kvitterade visserligen, men Crosby var långtifrån klar.

Med drygt fem minuter kvar att spela skickade Erik Karlsson iväg en hård passning, ett skott snarast, med riktning någon meter bredvid Columbusmålet. Där dök Crosby upp och styrde elegant in 4–3.

– Om det är den smartaste spelaren jag lirat med? Lite för tidigt att säga, men Crosby är väldigt bra, alltså. Riktigt bra, säger Erik Karlsson till Expressen.

När hemmalaget sedan tog ut målvakten passade Crosby på att slutföra sitt hattrick med ett mål i tom bur.

Erik Karlsson börjar bli riktigt varm i kläderna i sin nya klubb. Efter fjolårets succésäsong – 101 poäng – lämnade 33-åringen San Jose för Pittsburgh men det tog några matcher innan han riktigt kom i gång. Nu har han levererat 15 poäng på 14 matcher och ligger femma i poängligan bland backarna.

– Det blir enklare och enklare för varje match som går, så det är kul. Men det finns mycket kvar att ge både för mig och laget, säger Karlsson.

Fin comeback av Markström

Jakob Markström stod samtidigt för 34 räddningar i sin comeback efter att ha missat två matcher på grund av skada. Svenskens storspel och avgörande räddning på slutet bäddade för Calgarys 2–1-seger mot Montreal.

Som svettigast blev det med dryga minuten kvar av tredje då han lyckades plocka ett skott från Josh Anderssn. Räddningen innebar att Calgary klarade att försvara sin ledning och bärga tre poäng.

Vinsten var välbehövlig för Calgary, som nu har samlat ihop 12 poäng på 15 matcher.

Förutom Markström utmärkte sig två andra svenskar under matchen. Den ene av dem, backen Rasmus Andersson, stod för en assist när Connor Zary gjorde 2–1 för Calgary. Och på motståndarsidan var Gustav Lindström den ende som lyckades få hål på Markström när han satte 1–1 i andra perioden.

En annan svensk som noterades för poäng under natten var Filip Forsberg, som gjorde sitt sjunde mål för säsongen. Det räckte dock inte för hans Nashville, som föll med 2–3 borta mot Anaheim.

Jacob Markstrom räddar ett skott från Montreals Cole Caufield under anttens match.