Dageryd om beskedet: "Hade varit lättare om jag varit klappkass"

William Dageryd och Vimmerby Hockey går skilda vägar. I en längre intervju berättar backen om den problematiska situationen och besvikelsen över att inte få berätta för sina lagkamrater innan nyheten kom ut.Men även om kärleken till staden, supportrarna och vännerna han skaffat för livet.

William Dageryd var den VH-spelare med bäst plus/minus-statistik förra säsongen. Nu lämnar han klubben.

William Dageryd var den VH-spelare med bäst plus/minus-statistik förra säsongen. Nu lämnar han klubben.

Foto: Meijer Media

Ishockey2024-10-10 15:30

Vimmerby Tidning fick tag i 25-åringen ett par timmar efter att det blivit officiellt.

William Dageryd – en av Vimmerbys förgrundsfigurer i den historiska fjolårssäsongen – lämnar klubben.

Under försäsongen var speltiden minimal. I Hockeyallsvenskan har inte fått en enda minuts speltid och han har inte heller varit uttagen till någon av matchtrupperna.

Nu ger han sin syn på den uppkomna situationen.

Hur känns det nu när det blivit officiellt?

– Det är såklart tråkigt. Man har kommit in laget och staden med fansen och allt runtomkring på ett väldigt bra sätt. Det känns lite vemodigt att behöva lämna på det här sättet, men tränaren (Peter Johansson) och sportchefen (Pelle Johansson) har gjort sitt val.

Har du legat på om att kontraktet ska avslutas, eller har det varit mest från deras sida?

– Det är klart jag inte varit nöjd med situationen, jag anser mig inte vara en niondeback. Samtidigt är det de som... Nej, jag vet inte riktigt om jag vill gå in på det.

Du hade en stor roll förra året, med bäst plus/minus-statistik i laget, och du och kollega Alftberg (William) bildade ett framgångsrikt backpar. Det har också funnits en del kommentarer på sociala medier och olika forum där folk undrar varför du inte fått spela mer med tanke på fjolåret du gjorde. Känner du lite samma sak, att rollen borde blivit större denna säsong?

– Det är klart man hade hoppats på det. Jag och Alftberg fick en match tillsammans på försäsongen och sen har inte jag fått någon match. Då är det svårt att bevisa att man ska spela. Men tränaren har gjort sitt val och anser att backarna som spelar nu är bättre. Det får man respektera. Han har sina åsikter och tankar, men jag håller ju inte med såklart.

"Andra backar går före" har nämnts som argument till beslutet. Vad har förklaringen varit kring vad det är i ditt spel som de tycker saknas?

– Svår fråga... 

undefined
William Dageryds chanser i Hockeyallsvenskan har uteblivit. Under nye tränaren Peter "Piva" Johanssons ledning har han inte gjort en enda minut för VH i en tävlingsmatch.

Ja, om du nu fått någon sån förklaring.

– Jag har inte fått någon superförklaring direkt. Jag fick väl höra nånting om att spela mer enkelt. Det är väl typ det, annars har det inte blivit så mycket snack.

Du har inte fått en enda minut i Allsvenskan. Jag gissar att det blir ännu tyngre om man anser att man inte fått chansen?

– Ja, det hade varit lättare om man hade gjort nån match eller två och varit helt klappkass i dem. Då hade jag förstått beslutet lite mer. Jag vet att jag håller på den här nivån, men allting händer ju av en anledning så det var väl inte menat.

Om vi blickar framåt. Vad väntar härnäst?

– Flyttlasset går redan under torsdagen. Jag åker upp till Stockholm, landar där och tränar på. Sen har jag lite kontakt med vissa klubbar.

Kommer det bli mycket träning på egen hand eller med ett lag?

– Jag kommer träna med min storebror och min lillebror och deras hockeylag, det är lite mer ploj men bra att få extra istid. Sen kommer jag också träna med Norrtälje IK (division 2), där jag är ifrån. Så det blir nära och bra.

Vad är målet nu? Är det Hockeyettan eller Hockeyallsvenskan? Vad tänker du?

– Jag och agenten för en dialog om vilka klubbar som är intressanta, vi stänger inga dörrar.

Vill du bjuda på vilka klubbar det skulle kunna röra sig om?

– Nej, det håller jag mellan mig och agenten, tyvärr.

Du har varit i VH ett antal säsonger nu (under hösten inledde han sin fjärde säsong i klubben). Vilka känslor har du byggt upp kring Vimmerby som helhet, både staden och klubben?

– Det har betytt väldigt mycket. Jag fick en enorm chans av den tidigare sportchefen, Morgan (Persson). Jag fick en bra chans av honom när jag kom hit. Jag fick tillbaka kärleken till hockeyn eftersom jag inte spelade så mycket i Boden där jag var tidigare. Sen blev jag kvar. Jag har trivts väldigt bra i stan och fått vänner för livet. Det är såklart tråkigt att lämna. Men så är hockeybranschen, det kan vara tufft.

undefined
William Dageryd har fått vänner för livet under sin tid i Vimmerby.

Har du hunnit ta farväl av lagkamraterna?

– Nej, jag har inte riktigt hunnit det. Nyheten blev publicerad innan jag hann berätta för någon i laget. Det var lite tråkigt att jag inte fick säga det själv till laget. Jag förstår Vimmerbys situation, att de måste gå ut med det, men det är klart att jag hade velat berätta det på egen hand, träffa laget och önska dem lycka till. Men det är vad det är.

Nu är det nära inpå avskedet. Men vilka känslor tror du främst att du kommer ha med dig: Är det allt det positiva under dina första tre säsonger med avancemanget i våras och allt vad det innebär, eller kommer din bild av Vimmerby påverkas negativt av det som hänt?

– Det är klart... Det som varit nu har inte varit bra för varken Vimmerby eller mig. Alltihop har blivit fel. Men sen tar jag såklart med mig de fina minnena. Det finns ingen anledning att gå runt och vara negativ. Jag tar med mig vännerna jag skaffat. Olle Söderlund och jag blev superbra vänner. Sen har man lärt känna andra väldigt fina människor genom åren, exempelvis "Joppe" (Johan Norberg). Jag kan nämna hur många som helst.

Du kommer i alla fall vara inskriven i klubbens historieböcker som en av hjältarna som tog laget till Hockeyallsvenskan. Ett visst "legacy" kommer du ändå ha lämnat efter dig.

– Ja, exakt. Det var en jäkla upplevelse och bedrift. Det var verkligen intressant att uppleva hur pass sammansvetsade vi som lag var under den säsongen och att vi kämpade ända in i det sista. Det kommer jag verkligen ta med mig, avslutar William Dageryd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!