Dahléns mållycka: "Jättehäftigt"

Debutmålet i landslaget – och segermålet. Jonathan Dahlén blev tvåmålsskytt när Tre Kronor tog andra raka segern och greppet om segern i Karjalaturneringen. –Det är väldigt stort, skönt och jättehäftigt att göra första målen i landslaget, säger Timråstjärnan efter förlängningssegern, 3–2, över Schweiz.

Jonathan Dahlén (76) firar tillsammans med André Petersson efter sitt segermål mot Schweiz.

Ishockey2022-11-12 14:01

Den 24-årige poängsprutan log med hela ansiktet efteråt.

Inte konstigt. Efter debutmålet, dryga sju minuter in på tredje perioden, var det som att allt lossnade.

Redan i nästa byte höll han på att göra mål igen.

Det kom i stället efter 1.05 av förlängningen när Tre Kronor fick spela i numerärt överläge.

– Det är som att det släpper på axlarna. Man får en härlig känsla och det är bara att rida vidare på den, säger Dahlén.

TT: Hann du sikta?

– Jag ville bara få den på mål. Jag kände att läget var så bra att var jag än skjuter så finns det bra möjlighet att den går in så länge det inte var mitt på, säger han och fortsätter:

– Kul att få spela fyra mot tre och få förtroendet från Sam (Hallam). Det är väl någonstans en av mina största styrkor just i powerplayspelet. Sedan är det fantastiska spelare runt omkring mig som öppnar upp.

"Vuxit upp med det"

Dahlén gjorde sin Tre Kronor-debut med två matcher säsongen 2020–21 som allsvensk spelare i Timrå.

När han nu fått chansen igen är det efter en säsong i NHL och en återkomst till Timrå som nu är ett hårdsatsande topplag i SHL.

Att slå till i landslaget är en dröm som går i uppfyllelse.

– Jättehäftigt. Man har ju vuxit upp med att kolla på de här turneringarna med en pappa som varit assisterande förbundskapten. Jag var väl lite för liten när han spelade, säger Dahlén som gjorde sin fjärde landskamp.

Pappa Ulf är en av de stora landslagsspelarna genom tiderna, gjorde 74 A-landskamper, spelade i alla de stora turneringarna och har ett VM-guld.

En poäng räcker

Segern gör att Tre Kronor har greppet om turneringssegern och leder inför sista dagen då Finland väntar i en het batalj i Åbohallen. Det pratas om runt 11 000 åskådare – till skillnad mot lördagens match som drog 993 personer i en ödslig arena. En poäng räcker för svenskarna för att säkra turneringssegern. Då når Sverige sex poäng och segraren i mötet Tjeckien–Schweiz kan komma upp i lika många poäng, men då avgör inbördes möten till svensk fördel.

Tre Kronor ledde matchen två gånger under ordinarie tid, men kunde inte stänga till. En glödhet André Petersson, hattrick i 4–1-segern i torsdags mot Tjeckien, öppnade målskyttet när han styrde in Pär Lindholms smarta skottpassning.

Förbundskaptenen Sam Hallam var nöjd över mycket, men inte hur hans lag backade hem efter Dahléns 2–1-mål i tredje perioden.

– Vi har en del bitar att prata om där. Jag tycker vi blev lite passiva i spelet utan puck och jag tycker vi blev lite primitiva i spelet med puck. Det straffade sig och det kan vara nyttigt för oss att ta med oss det, säger Hallam.