Damkronorna får Rysslands plats i A-VM

Nu är det bekräftat att Sverige får Rysslands plats i A-VM i ishockey. "Den chansen tänker vi självklart att ta", säger Johan Stark, generalsekreterare för Svenska ishockeyförbundet.

Damkronorna får spela i A-VM efter att Ryssland har uteslutits. Arkivbild.

Damkronorna får spela i A-VM efter att Ryssland har uteslutits. Arkivbild.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Ishockey2022-03-18 20:23

Ryssland har uteslutits och nu har det internationella ishockeyförbundet (IIHF) bekräftat att det är Sverige som får platsen i A-VM.

I april skulle Damkronorna spelat i b-divisionen i franska Angers och mött bland andra Nederländerna, Österrike och Norge.

"Vårt mål har hela tiden varit att vinna B-VM och ta oss upp till A-VM igen. Nu får vi möjligheten att spela A-VM tidigare än vad vi planerat för och den chansen tänker vi självklart att ta", säger Johan Stark.

Men efter det internationella ishockeyförbundets besked får Sverige och Damkronorna alltså styra om skutan och förbereda sig för A-VM i danska Herning och Fredrikshamn.

"Världen är i gungning"

Turneringen spelas från den 26 augusti till 4 september 2022 och Sverige kommer spela i gruppen med lag som är rankade 6–10.

"Världen är i gungning och det fasansfulla som händer lämnar ingen oberörd. Nu har IIHF tagit sitt beslut att flytta upp oss och vi ställer om kompassen mot VM i Danmark i augusti i stället. Det ska bli fantastiskt roligt och intressant", säger Ulf Lundberg, förbundskapten för Damkronorna, till förbundets hemsida.

Damkronorna åkte ur den högsta divisionen vid VM 2019 efter gruppförluster mot Japan, Tyskland och Tjeckien.

Ulf Lundberg, förbundskapten för Damkronorna. Arkivbild.
Ulf Lundberg, förbundskapten för Damkronorna. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!