Damkronorna kollapsade: "Vi blir små"

2–0 efter två perioder och hopp om svensk skräll i ishockey-VM i Kanada. Då vände Finland matchen med tre mål på drygt fyra minuter och vann med 4–2. På tisdag väntar en ödesmatch mot Frankrike för Damkronorna som antingen kan innebära spel i kvartsfinal eller degradering till B-VM.

Svenska målvakten Sara Grahn kunde inte förhindra en finländsk 4–2-seger i VM.

Ishockey2023-04-09 19:28

Efter en 2–6-förlust i skärtorsdagens premiär mot Tyskland och 6–2-seger i påskaftonens möte med Ungern hade Sveriges damlandslag i ishockey en stigande formkurva i VM i Brampton strax väster om Toronto.

Efter två perioder av den tredje gruppspelsmatchen mot Finland ledde Damkronorna med 2–0 och hoppet om en i praktiken säkrad kvartsfinalplats och eventuell gruppseger tändes.

Då vände Finland matchen på fyra minuter och nio sekunder och släckte det svenska hoppet.

"Passiva"

Viivi Vainikka reducerade till 1–2, Ronja Savolainen kvitterade till 2–2 i powerplay och Petra Nieminen satte 3–2 som blev matchavgörande när Finland säkrade gruppsegern och blev klart för kvartsfinal. Savolainen fastställde slutresultatet till 4–2 med sitt andra mål i matchen i slutminuterna.

– Jag tycker att vi blir små. Tyvärr så blir vi passiva och tar ett halvt steg tillbaka. De växlar upp och går för det, säger Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg till SVT.

Damkronornas två mål i mittperioden gjordes av Hanna Thuvik och Mira Jungåker.

Kan bli B-VM-spel

– Jag tycker att vi har steppat upp. Vi steppade upp efter Tysklandsmatchen och jag tycker att vi gör det ännu bättre i dag, sade Thuvik till SVT efter två perioder.

Inför tisdagens gruppavslutning mot jumbon Frankrike har Damkronorna fortsatt chansen att nå kvartsfinal trots kollapsen i tredje perioden mot Finland. Vid förlust riskerar däremot Sverige degradering till B-VM.

Fakta: Damkronornas VM

Tyskland–Sverige: 6–2.

Sverige–Ungern: 6–2.

Finland–Sverige: 4–2.

Sverige–Frankrike (tisdag, klockan 21.00).

Ev. kvartsfinal: torsdag eller natt mot fredag.

Ev. placeringsmatch: fredag eller natt mot lördag.

Ev. semifinal: lördag.

Ev. final, bronsmatch eller placeringsmatch: söndag eller natt mot måndag 17 april.