Danmark utslaget – ryska laget vidare

Danmarks ishockeyäventyr i OS är över. Det ryska laget vann kvartsfinalen med 3–1. Nu kan ryssarna bli Sveriges motståndare i en eventuell semifinal.

Det ryska laget är vidare till kvartsfinal.

Ishockey2022-02-16 07:54

Danmark har gjort succé i sin OS-debut i ishockey. Efter att ha slagit Tjeckien och Schweiz i gruppspelet samt Lettland i åttondelsfinalen tog det slut mot det ryska laget.

Vjatjeslav Voinov avgjorde med ett mål i powerplay med bara drygt fyra minuter kvar av den tredje perioden.

Ryssarna tog en tidig ledning, men Danmark kvitterade i den andra perioden. Frans Nielsen hittade målet i numerärt överläge.

Nu kan Ryssland bli Sveriges motståndare i en eventuell semifinal. I dagens första kvartsfinal slog Slovakien överraskande ut USA, vilket skakar om slutspelsträdet.

Två Sverigebekantingar blev matchhjältar för Slovakien. Marek Hrivik, som efter OS återvänder till SHL-laget Leksand, satte kvitteringsmålet 2–2 med 44 sekunder kvar av kvartsfinalen mot USA.

Sedan satte Peter Cehlarik, som spelade i Leksand förra säsongen, den avgörande straffen i fjärde straffomgången.

Slovakiens skräll påverkar fortsättningen av turneringen. I semifinalen möter det lag som var bäst i gruppspelet det sämst rankade kvarvarande laget, medan de två andra kvarvarande lagen ställs mot varandra.

USA var toppseedat i slutspelet och skulle ha mött Sverige i semifinal om resultaten gått efter rankningen.

Nu är istället Slovakien det sämst rankade kvarvarande laget, vilket innebär att Tre Kronor, flyttar upp en plats i hackordningen och vid seger i sin kvartsfinal mot Kanada i eftermiddag ställs mot det ryska laget.

Det är under förutsättning att Finland slår Schweiz i sin kvartsfinal på förmiddagen. Då får Tre Kronor möta Slovakien.