Danmarks seger sätter mer press på Sverige

Danmark vände och vann mot Belarus med 5–2 i ishockey-VM. Med två matcher kvar att spela är man på allvar med och slåss om en plats i slutspelet – och man sätter större press på Tre Kronor. –Det känns superbra. Det var en viktig match för oss i dag, säger Danmarks Alexander True i SVT.

Danmark fick jubla en hel del mot Belarus.

Ishockey2021-05-28 21:53

Tre Kronor vann tidigare under fredagen mot Storbritannien och såg till att hålla slutspelshoppet vid liv. Men Sverige ser ut att behöva vinna sina resterande två matcher (mot Slovakien och Ryssland) samtidigt som resultaten i andra matcher går blågul väg.

Det blev inte fallet i mötet mellan Danmark och Belarus.

Belarus hade en 2–1-ledning inför tredje perioden men då tog Danmark över helt och hållet. Matthias Asperup kvitterade fem minuter in i perioden och tre minuter senare stormade Mathias From in i anfallszon och fixade en dansk ledning.

Danskarnas rejäla islossning fortsatte. Malmöbacken Markus Lauridsen fixade 4–2 och Alexander True ökade på ledningen ytterligare.

5–2-segern gör att Danmark har hand om den fjärde och sista kvartsfinalplatsen på åtta poäng med två matcher kvar att spela.

– Det är stort. Vi har åtta poäng och två matcher återstår. Kan vi ta poäng då också så kan det bli riktigt stort, säger Matthias Asperup i SVT.

Tjeckien, som har en match till godo, kan dock ta sig förbi vid seger mot Storbritannien på lördag.

Tre Kronor, som har två matcher kvar att spela, har nu två poäng upp till Danmark. Samtidigt har topptrion – Ryssland, Schweiz och Slovakien – tre matcher kvar.

Fakta: Ställningen i grupp A

Fyra lag går vidare till kvartsfinal. Danmark, Sverige, Storbritannien och Belarus har två matcher kvar att spela – resterande lag har tre. Inget lag degraderas till B-VM.

1. Ryssland 9 poäng, 15–7 i målskillnad (4 matcher).

2. Schweiz, 9p, 14–10 (4 matcher).

3. Slovakien, 9p, 11–12 (4 matcher).

4. Danmark, 8p, 12–11 (5 matcher).

5. Sverige, 6p, 16–10 (5 matcher).

6. Tjeckien, 5p, 12–13 (4 matcher).

7. Storbritannien, 4p, 9–19 (5 matcher).