Dansk hockeyskräll i OS-premiären

Danmark skrällde i sin OS-debut. Malmöbacken Markus Lauridsen blev en av målskyttarna när danskarna slog Tjeckien med 2–1.

Danska målvakten Sebastian Dahm gjorde en stormatch.

Ishockey2022-02-09 12:05

Danmark är med i sin allra första OS-turnering i ishockey för herrar, men såg inte ut att vara drabbade av några premiärnerver.

Efter två mål i den första perioden höll danskarna undan och slog Tjeckien med 2–1.

Danskarna, med sju spelare från SHL och hockeyallsvenskan, tog ledningen efter 11.21 i den första perioden då Malmöbacken Markus Lauridsens skott styrdes in i mål via en tjeckisk klubba.

Danmark utökade sin ledning till 2–0 på straff, iskallt slagen av Frans Nielsen, tidigare NHL-stjärnan som även har ett förflutet i bland annat Malmö i SHL.

Tjeckien reducerade tidigt i den andra perioden genom Roman Cervenka, men kunde sedan inte få något mer hål på den danske målvakten Sebastian Dahm.

Med 15 sekunder kvar träffade backen Tomas Kundratek stolpen när tjeckerna tagit ut målvakten och forcerade för att få en kvittering.

Danmarks seger skakar om läget i grupp B där det favorittippade ryska laget fick slita hårt i OS-premiären.

Anton Slepysjevs mål i slutet av första perioden blev matchens enda mot Schweiz.

Målet var av det mer slumpartade slaget. När tiden började rinna ut kastade Slepysjev desperat in pucken framför mål, där schweizaren Enzo Corvi med benet styrde in pucken i egen kasse.

Tolv lag, fördelade på tre grupper, är med i herrarnas hockeyturnering i Peking. Efter gruppspelet går alla vidare till antingen kvarts- eller åttondelsfinal.

Tre Kronor spelar sin första match mot Lettland, klockan 05.10 på torsdagsmorgonen, svensk tid. I gruppen ingår även Finland och Slovakien.

Anton Slepysjev firar sitt mål mot Schweiz.