Statistik. All denna statistik. Det går snart sagt att ta fram varenda liten detalj om ett hockeylag och om spelarna. Det är inte sällan som statistiken är upphov till livliga (nåja...) diskussioner, där meningarna ibland går isär.
Om just tekningar är en sån, låter vi vara osagt, men det är ändå intressant och också en ofta förbisedd detalj i spelet som kan vara matchavgörande. För ni vet att det tekas väldigt mycket i hockeyns värld och det gäller att hitta sätt och verktyg till att vinna så många av dem som möjligt i matcherna för att skaffa sig fördelar i spelet.
Vimmerby Hockey är sjua i serien så här långt med 48.31 procent vunna tekningar. Troja/Ljungby är bäst i grenen med 57.34 procent.
Så till punkten som ni läste om i ingressen. Varför vinner lagen ofta mycket fler tekningar i sin hemmaborg, än borta?
Skillnaden är tydlig. Enligt statistiken alltså.
Av alla 40 lag i Hockeyettan är det bara två som har plusvärden borta: Kalix och Örnsköldsvik i den norra serien. I den södra Hockeyettan finns inget.
Titta här:
Troja: 62.58 vunna tekningar i Ljungby Arena mot 53.27 borta, Karlskrona: 62.07–48.45, Borås: 53.55–51.74, Kalmar: 59.55–43.05, Kallinge: 59.64–42.54, Halmstad: 54.98–44.31, Vimmerby: 56.50–40.65, Nybro: 47.39–47.14, Mörrum: 49.48–41.28, Tyringe: 49.13–39.17.
I Vimmerby är Jakob Karlsson den klart flitigaste tekaren. Kaptenen har tekat 171 gånger, vilket är 82 (!) fler än tvåan på listan, Ludvig Vännström. Den som har bäst procent hittills är däremot unge Jacob Sundin.
Vi träffade honom i ishallen efter fyspasset i fredags.
Så, vad är förklaringen till varför man vinner fler tekningar hemma?
– Svårt att svara på, men jag tror faktiskt att en del beror på vilka som för statistik. Det är känslan. Jag tyckte att det kändes märkligt när vi till exempel spelade borta mot Mörrum. Det kändes som att vi vann betydligt fler tekningar än vad statistiken visade. En annan sak kan vara den mentala biten. Att det kan vara en annan trygghet att teka hemma, men jag vet inte.
Jacob Sundin säger vidare att det oftast är en klar fördel att teka i anfallszon, då det försvarande laget får ställa upp först.
– Många gånger kommer man in med ett annat självförtroende och man kan komma med mer "fart". Sen är det stor skillnad om man tekar med backhand eller forehand. De flesta föredrar backhandsidan.
Vad krävs för att vara en bra tekare?
– Många saker. Det gäller att vara smart, snabb, stark, ha bra teknik och ha tajming, säger Jacob Sundin som själv beskriver sig som "allround" i ämnet.
Hur viktigt är det med tekningar?
– Jag tycker att det är jätteviktigt. Chanserna att skapa bra lägen är betydligt större om man vinner mycket tekningar. Vi har som mål att ligga på runt 55 procent vunna tekningar. Vi började bra, men har tyvärr tappat på slutet.
Varför är det oftast centern som tekar?
– Ja, haha. En bra fråga, men det är väl så att det oftast är centrarna som tränar på det.
För Jacob Sundin och Vimmerby Hockey väntar Halmstad Hammers på söndag. Vi får se om trenden med vunna tekningar på hemmais håller i sig även då.
Ni kan följa matchen i vår liverapportering på www.vimmerbytidning.se med start 15.50