Phil Horsky har klart med ny klubb: "En dröm"

Hej då Sverige. Ciao Italia. Vimmerbys mångårige succétränare Phil Horsky lämnar svensk hockey. "En dröm att vara tränare där", säger Horsky om flytten till norra Italien och ICEHL.

Phil Horsky nådde stora framgångar i VH.

Phil Horsky nådde stora framgångar i VH.

Foto: Jonatan Häggström Wedding

Ishockey2022-06-18 21:42

Det är en tröttkörd och något tagen Phil Horsky vi pratar med under lördagskvällen.

– Jag är helt slut i kroppen. Det var första gången jag körde Vätternrundan på cykel. Det tog elva timmar. Nu gör det ont överallt. Det är värst i nacken, säger den förre VH-tränaren efter att ha pustat ut en aning efter målgång. 

Han måste repa sig snabbt. Om bara någon dag bär det av långt söderöver, låt vara i bil. 

Phil Horsky har nämligen fått ett nytt uppdrag i hockeyns värld. 

– Jag är jätteglad och har skrivit på ett tvårskontrakt med ett lag i Sydtyrolen, i Italien. Jag kommer bli assisterande tränare och akademichef i klubben Pustertal Wölfe i Bruneck. De flesta är tysktalande där och de ville få in tränare som kan tyska, säger Horsky som är från Österrike. 

undefined
Cykelentusiasten Phil Horsky klarade Vätternrundan.

Vad vet du om din nya klubb?

– De spelade i den här ligan, ICEHL, för första gången under förra säsongen och gjorde det väldigt bra. De gick till kvartsfinal.

Vad är det för nivå på ligan?

– Det är bra klass. Vi kommer bland annat möta Salzburg, Bolzano och flera andra bra lag. ICEHL är en liga med klubbar från flera olika länder, bland annat Slovenien, Slovakien och Tjeckien. 

Trots elva timmars hård körning på cykel och en värkande kropp, går det inte att undgå att höra hur mycket Phil Horsky ser fram mot sitt nya uppdrag.

– Det är mycket som lockar mig. Jag tycker om att jobba med spelarutveckling och allra helst med helheten med ledarskap och att utveckla organisationen. Det får jag möjlighet till här. Dessutom gillar jag att utmana mig själv och nu får jag chansen att komma till ett nytt land, med en ny kultur, nytt språk och allt vad det innebär. Sedan är det ju nära till Österrike också. 

I laget får han jobba med en smålänning, då forwarden Filip Ahl är ende svensk i truppen. Han är för övrigt son till HV-legendaren Bosse Ahl. Här finns också en dansk spelare och flera spelare med rötter i Kanada. 

undefined
Phil Horsky.

Efter åren i Vimmerby Hockey blev det bara en säsong i Vita Hästen för Phil Horsky, där han bland annat var ansvarig på juniorsidan. 

– Det var bra på många sätt. Jag tyckte mycket om gruppen och vi hade framgång. Det var fantastiskt roligt och inspirerande att jobba med de andra coacherna i klubben. Nu hade jag en klausul i kontraktet och valde att söka mig vidare.

Hade du andra erbjudanden?

– Ja, det hade jag, bland annat från klubbar i norra Sverige på hög nivå (Allsvenskan). Men det passade oss inte riktigt geografiskt. Vi ville inte flytta dit. 

Istället blev det alltså norra Italien. 

– Det är magiskt och en dröm att få flytta till Sydtyrolen och Dolomiterna. Det är otroligt vackert. Vi ska bila ner dit snart och ta med oss lite grejer. Sedan flyttar vi dit permanent i augusti, när hockeysäsongen startar. Det är ett område som andas ishockey och det görs en satsning nu och några år framåt. OS 2026 kommer bland annat att avgöras i Cortina d´Ampezzo, som inte ligger långt från Bruneck. Det har också byggts en ny ishall. 

Har du fortfarande bra koll på Vimmerby Hockey?

– Absolut. Jag tycker att det ser bra ut. Och det är spännande att ge en ung coach (Hampus Sylvegård) chansen. Det är kanske precis vad som behövs. Jag tror också på Pelle Johansson (nye sportchefen). Det kommer bli bra. 

 Här är lagen i ICEHL:

Asiago, Bolzano, Bratislava Capitals, EC KAC, Fehérvár AV19, Graz 99ers, Olimpija Ljubljana, Panaceo VSV, Pioneers Voralberg, Pustertal Wölfe, Red Bull Salzburg, Steinbach Black Wings Linz, TWK Innsbruck, Vienna Capitals, Villacher SV.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om