Gotlandsbolagets ägare satsar 35 miljoner på Visby Roma

35 miljoner kronor. Det vill Gotlandsbolagets ägarfamilj satsa på Visby Roma de kommande åren. "Det ger också oss en trygghet framöver", säger André Lundholm, sportchef i Visby Roma.

Visby Roma har långt gångna planer på en ny ishall.

Visby Roma har långt gångna planer på en ny ishall.

Foto: Michael Häglund

Ishockey2023-12-29 13:00

Vimmerby Hockeys konkurrent i Allettan, Visby Roma, har långt gående planer för en ny ishockeyarena – och satsar mot spel i Hockeyallsvenskan.

Bakom den sportsliga satsningen är Gotlandsbolagets ägarfamilj, vilket Helagotland tidigare berättat.

– Vi har engagerat oss i arenaprojektet och har varit rådgivare och bollplank men har ingen formell inblandning, sa Håkan Johansson, vd på Gotlandsbolaget till Helagotland nyligen.

En positiv samhällsutveckling med nya reseanledningar året runt som toppmatcher, konserter och deltävlingar till melodifestivaler, är några argument för att rederiet engagerat sig, enligt Håkan Johansson.

Nu berättar Sveriges Radio att de vill sponsra med 35 miljoner kronor de kommande åren. 

– Jag själv spelade hockey i Visby när jag växte upp, i Visby AIK som det hette då. Brinnande intresse för hockey, men också brinnande intresse givetvis för att vara med och utveckla Gotland och hockey generellt sätt, säger Björn Nilsson från Gotlandsbolaget till SR. 

undefined
Björn Nilsson från Gotlandsbolaget.

André Lundholm, sportchef i Visby Roma, kommenterar den stora sponsringen: 

– Det känns fantastiskt att man går in och garanterat de här pengarna till vår satsning, säger han och fortsätter: 

– Det ger också oss en trygghet att starta den sportsliga satsningen tämligen omgående. Sedan finns det många fler som aviserat att man vill stötta det här projektet på flera olika sätt och skjuta till ytterligare pengar. Till en arena bland annat, även om inget är officiellt.

För att den sportsliga satsningen ska bli verklighet krävs att en ny ishall kommer på plats.

– Det hänger ihop och av den enkla anledningen att vår 50 år gamla hall som vi har i dag inte klarar kraven för spel i hockeyallsvenskan, fortsätter André Lundholm.

Visby Roma och det nybildade bolaget Visby Roma Fastighet AB vill låna pengar av regionen för att bygga en ny arena, som beräknas kosta 258 miljoner.

– Det är klart att det inte finns någon mening att göra en sådan här sportslig satsning om vi inte har någonstans att spela om vi skulle ta klivet upp i Hockeyallsvenskan.

Ärendet om en ny arena ska upp i regionstyrelsens arbetsutskott 17 januari 2024 och därefter till regionstyrelsens sammanträde två veckor senare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!