Debutanten glänste: "Självklart jättestort"

Efter två fiaskoinsatser lyfte Tre Kronor i ishockey-VM. VM-debutanten Jesper Frödén sköt två mål och spelade fram till ett när Sverige krossade Schweiz med 7–0 i ödesmatchen. –Självklart jättestort att få vinna och göra mål, säger han.

Jesper Frödén, till höger, gratuleras av backen Lawrence Pilut efter sitt första av två mål.

Ishockey2021-05-25 22:43

Skellefteåforwarden, 22 mål i SHL den här säsongen, skrevs in i VM-truppen i går efter NHL-återbud.

Han tog chansen direkt mot ett Schweiz som hade vunnit sina två första matcher.

Ett "nytt" Tre Kronor, som hade all den närvaro, intensitet och framåtanda som tidigare saknats, tog snabbt tag i matchen.

Jesper Frödén klev fram och styrde in 1–0 efter 8.35 av första perioden på Lawrence Piluts skott.

– Jag tycker vi startar i rätt ände, vi tävlar på en annan nivå och duellspelet är främst det vi gör bättre. Vi vinner mer puckar och är intensivare i spelet i dag. Startar vi där så har vi skickligheten att trycka dit puckarna, det visar vi i dag, säger Frödén.

Många ändringar

Sedan tickade klockan bara ytterligare 1.25 innan Adrian Kempe blev förste NHL-spelare i det svenska laget som gjorde mål.

En drömstart i en ödesmatch efter den sämsta svenska VM-inledningen på 60 år.

Förbundskapten Johan Garpenlöv hade ändrat i samtliga fyra kedjor jämfört med tidigare. Till viss del beroende på att forwarden Carl Klingberg spelat klart i VM på grund av skada.

Men den stora skillnaden var inställningen.

Tre Kronor fortsatte att ösa på.

Victor Olofsson, Buffaloforwarden, sköt 3–0 i inledningen av den andra perioden i sin specialgren powerplay. Det var Sveriges första mål i numerärt överläge i Riga efter tio mållösa minuter i spelformen.

"Väntat på"

Sedan slog Jesper Frödén till igen. Han bröt sig in från kanten och sköt 4–0 vid Leonardo Genonis främre stolpe.

– Självklart jättestort att få göra sin första match i VM och få vinna den. Sedan att få göra två mål också. Det var en jätterolig match. Det är klart att man alltid vill hjälpa laget på isen, så det var roligt att få göra debut i dag. Det har jag väntat på, säger Frödén.

Svenskarna slog aldrig av på takten och i tredje perioden kom tre backmål genom Magnus Nygren (i spel fem mot tre), Nils Lundkvist och lagkaptenen Henrik Tömmernes.

Luleåbacken Nils Lundkvist svarade för fyra poäng, ett mål och tre assist, men haltade ut i omklädningsrummet med drygt fem minuter kvar efter en närkamp. Oroväckande scener under en i övrigt stor svensk kväll.

Frödén, Adrian Kempe och Tömmernes stod alla för ett mål och två assist.

En annan framträdande svensk var målvakten Adam Reideborn som tog 28 skott och höll nollan. Framför allt i inledningen av matchen, då Schweiz fick powerplay direkt, svarade han för en viktig räddning i en sidledsförflyttning.

Trots klang- och jubelföreställningen är läget fortfarande knivskarpt för Sverige efter den bleka starten på turneringen.

Laget måste förmodligen vinna tre av de fyra återstående gruppspelsmatcherna för att ta sig till slutspel.

Närmast väntar Tjeckien (torsdag) som är i samma läge med bara en seger på de tre första matcherna. En ny ödesmatch för Garpenlövs lag.

Fakta: Sveriges VM-matcher