Den förre VIK-hjälten sadlar om – byter sport

Jens Andersson spenderade tre säsonger i Västerviks IK och var med och avancerade upp till Hockeyallsvenskan. Nu byter 29-åringen spår.

Jens Andersson spelade 134 matcher med VIK från 2014 till 2017 och var med under den framgångsrika tiden då laget kvalade upp till Hockeyallsvenskan.

Jens Andersson spelade 134 matcher med VIK från 2014 till 2017 och var med under den framgångsrika tiden då laget kvalade upp till Hockeyallsvenskan.

Foto: Ilkka Ranta

Ishockey2020-11-02 18:02

Efter Jens Anderssons tid i VIK, vilken han avslutade med en allsvensk säsong, blev det spel i Hockeyettan med Östersund och Kalmar. Det var tänkt att karriären skulle fortsätta i Kalmar HC även denna säsong, men det fungerade inte med arbetet vid sidan av.

– Det var riktigt tråkigt. Jag körde sommarträning juli ut och först efter det fick vi reda på att vi skulle träna tidigt på dagarna. Hade vi samlats 15:30 som ifjol hade jag kunnat lösa det, men inte tidigare än så. Så jag fick helt enkelt välja mellan jobbet och hockeyn, och i dessa tider säger jag inte upp mig från en heltidstjänst. Jag kan väl tycka att det är fel säsong med tidiga träningar, när det är som det är med allt. Det civila arbetet är ju den största inkomstkällan på division 1-nivå, säger Andersson som helt plötsligt har gott om fritid i nuvarande hemstaden Kalmar.

– Ja äntligen, det är man ju inte van vid direkt. Det har blivit mycket padel, och nu innebandy. Det är väl inte så hög nivå, men lagom med en träning och en match i veckan, säger Andersson som givetvis har nummer 50 på ryggen även där men spelar center istället för back.

Division 3-laget Stenåsa/Sandby/Gårdby IF ligger sist i tabellen efter fem raka förluster. Jens har hittills varit med i två av dessa matcher. I premiären blev det ett mål och två assist från hans klubba.

– Det gick bra för mig poängmässigt, men tyvärr förlorade vi matchen.

Borta mot Rottne i fredags blev det en assist.

undefined
Jens Andersson spelade 80 matcher och gjorde 44 poäng (9+35) i Kalmar HC.

Är det en svår omställning att gå från hockey till innebandy?

– Jag tycker att bolltekniken är svårast, och när bollen är i luften och jag bara vill slå till den. Men är bollen över knäna får andra laget frislag. Annars funkar det bra. Man får ju sätta till axel mot axel så där försöker jag trycka på lite, svarar Jens med ett skratt.

Saknar du ishockeyn?

– Inte så mycket faktiskt. Jag trodde att det skulle kännas mycket värre än vad det gör, men det beror nog mycket på coronapandemin. Jag har bara varit och tittat på en eller två träningsmatcher så jag är nästan aldrig i hallen. Det blir inte samma känsla nu utan publik och allt. Jag har inte åkt skridskor sen i februari.

Följder du VIK något?

– Ja, så klart. Jag skriver mycket med Oskar Drugge. Det gick riktigt bra ett tag och nu har de väl haft en liten dipp senaste tiden, men de kommer att få ihop det i år också. De verkar ha många roliga och intressanta nyförvärv.

Karta: Kalmar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!