Den stora säsongsgenomgången – med betyg på alla VIK-spelare

Frågetecken blev utropstecken, framgångssagor och målskillnadsaffärer ifrån SHL-kval. Det var förra säsongen.

Erik Gustafsson, Pierre Gustavsson och Emil Georgsson är kvar i Västerviks IK och laddar för andra säsongen i allsvenskan. Foto: Viktor Allvin/Arkiv

Erik Gustafsson, Pierre Gustavsson och Emil Georgsson är kvar i Västerviks IK och laddar för andra säsongen i allsvenskan. Foto: Viktor Allvin/Arkiv

Foto:

Ishockey2017-08-09 12:00

Man ska komma ihåg att saker föll på plats för VIK under 2016/17: Öhman kom tillbaka, Drugge likaså. Fredric Andersson var något för bra för Allsvenskan.

Nu står 2017/18 för dörren med en ny frontman i Roger Forsberg, utan Conny Strömberg som, trots allt, alltid är och alltid kommer att vara Conny Strömberg med allt vad det innebär.

Olle Liss är också flyktad och ersättarna har väl inte fått det att pirra i hockeypungen på VIK-fans. Luckor ska fyllas; en situation som får en del att växa och en del att knäckas. Det finns potential i truppen, som jag nedan försökt orera lite kring.

Min personliga känsla för det här laget är lite oklar. Det finns spelare som jag helt klart är spänd på. Vissa säkra kort är kvar – men det jag landar i är att det nog är något frågetecken för mycket för att jag ska känna mig tvärsäker på att denna trupp har vad som krävs.

Skala:
+++++ - toppklass i serien
++++ - mycket bra klass i serien
+++ - bra allsvensk spelare
++ - godkänd allsvensk spelare
+ - underkänd allsvensk spelare

Målvakter:
Jonas Fransson - + + + + +
Lika givna fem plus som Bruce Springsteens andraspelning på Ullevi. Nyckelfigur i det här laget. Verkade älska underdogrollen ifjol.

Viktor Östlund - + +
Klok värvning. Tydlig tvåa, kommer underifrån, inget att förlora, ingen press, får jobba med en rutinerad mentor. Har hög potential och kommer inte att vara ett asplöv när chansen ges.

Backar:
Tobias Björklund - + +
Värmlänning som känt på spel i Allsvenskan tidigare (12 matcher med Björklöven 2015). Poängspruta på division ett-nivå. Liten till växten och jag gissar att han är beroende av en stor roll för att leverera. Lite osäker på om han kniper en sådan.

Oskar Carlsson - + + +
Vimmerbysonen i rödblått. Fin värvning av VIK som kommer att få stor nytta av Oskars rutin och gränsbalanserande fulhet. Känns som en person som fyllde alla kriterier för att passa VIK-stommen.

Oskar Drugge - + + +
Enligt egen utsago revanschsugen. Det bådar gott för VIK-fansen. En välmående och tillfreds Oskar Drugge är en klassback på denna nivå och med ett år under bältet tror jag att VIK kan ha en toppback i gryende.

Joakim Englund - + +
Tystade många tvivlare förra säsongen, då han passade som handen i handsken i Allsvenskan. Kommer att köpa den roll som ges, vilket är en underskattad egenskap. Profil i laget som älskar att gå in under skinnet på motståndarna.

Andreas Frisk - + + + +
Viktig förlängning av VIK. Var långa stunder den härförare laget behövde. Omtyckt och solid. Skalar han bort de tydliga misstagen som ploppar upp titt som tätt är han nära en femma i mina ögon.

Erik Gustafsson - + + +
Har inte nått sitt tak än. Som alltid, en av de bästa på isen i det tysta. Det finns numera ett talesätt bland allsvenska forwards: de saker du inte kan undvika i livet är döden, skatten och Erik Gustafssons klubba.

Emil Wahlberg - + + +
Fjolårsfyndet hade en god debutsäsong i näst högsta serien. Ser stundtals flängig ut men har en förmåga att alltid hinna upp situationerna. Inte på något sätt flashig – men kommer att sluka tunga minuter i försvaret.

Tänkbara backpar:
Frisk – Carlsson
Wahlberg – Drugge
Gustafsson – Englund
Björklund

Kommentar: Två drivande backpar och ett så kallat shut-down-par. Perfektionisten i mig hade gärna sett en jämn fördelning på andelen högerskjutande (2) och vänsterskjutande (5) backar, men man kan inte få allt. Inte seriens bästa backsida men långt från sämsta. Räkna med att man kommer att plocka in någon ytterligare, inte osannolikt ett LHC-lån.

Forwards:
Patrik Blomberg - + +

Reslig forward som hämtats från Pantern, för vilka han smackade dit åtta puckar i fjol. Kommer att flytta på kroppar även i rödblått – frågan är om han har ytterligare 8-10 poäng i sig.

Mattias Elfström - + +
Detroit-draftad förstaårssenior som känt på både SHL och HA tidigare. Rejäl pjäs (192 cm/88 kg) som, förutsatt att han etablerar sig på nivån, kommer göra nytta i, vad vi måste anta, ett fysiskt spelande VIK.

Christopher Fish - + + +
Här är jag nyfiken på vad vi får se. Jag tror att det finns 20+ mål i Fish klubba, när han får det att stämma. En av spelarna som måste anamma, och klara av, ett stort ansvar och en tung press.

Emil Georgsson - + + +
Strävsamme Georgsson höll med råge allsvensk klass ifjol. Ett år äldre – ett år klokare? Behövs mer än någonsin efter att VIK bytt tränare och trots att minuterna och poängen blir färre så ska Georgssons betydelse inte underskattas.

Pierre Gustavsson - + + + +
Den 27-årige evighetsmaskinen stod återigen emot moderklubben IKO:s lockrop och blev VIK troget. I ett VIK som tappat i skicklighet finns luckor att fylla. Kan defensivt utmärkte Pierre G kliva fram och höja sina 10 poäng till 25? Jag tror det.

Joacim Hedblad - + + + +
Åtta mål ifjol – första gången på sju år Hedblad var nere på ensiffrigt i den kolumnen. Jag misstänker att han bestämt sig för att åtminstone dubbla den siffran. Det är ett måste om VIK ska bråka om topp 8-platser.

Jörgen Karterud - + + +
Jag var nog inte ensam om att bli frusterad när jag såg Karterud spela i fjol. Det finns så mycket ishockey i norrmannen. Kan en fast plats och tillvaro i VIK få honom att explodera? Jag skulle inte bli förvånad. Internationell i sitt skär och åkning.

Viktor Lindell - + +
Pudelkloke Lindell lär bli ännu stabilare. Kommer säkerligen inte att knäcka tvåsiffrigt antal poäng – men det är heller inte hans uppgift. Växer under förtroende och känns som en Forsberg-spelare.

Tony Pappila - + +
Flashig provspelare med offensiva styrkor. Kan säkert utmana om en plats under försäsongen. Når han hela vägen? Om ingen av de kontrakterade spelarna visar att de klarar av en producerande uppgift finns goda chanser.

Dan Pettersson - + + + + +
Dan måste snudda på sex plus om VIK ska följa upp fjolåret. Skadan spolierade delar av förra säsongen – en hel Pettersson är fem-plus och god för mer än 16 poäng.

Jacob Tenemyr - + +
Med en god försäsong tror jag att Tenemyr kan överraska. Har mönsterbrytande kvaliteter och en tjurighet som kan bära långt. Säsongens utropstecken? Kom ihåg var ni läste det först!

Alexander Wiklund - + + +
Kan Wiklund sadla om från defensivt ankare i SHL till offensiv spjutspets en nivå under? Inte osannolikt – men vi har sett spelare som haft problem med det förr.

Victor Öhman - + + + +
Verkar ha insett att det är i VIK han ska vara. Över 20 mål ifjol, måste nå dit igen. Kommer troligtvis få ännu större förtroende och får se till att växa med det. Publikfavorit och nyckelspelare.

Tänkbara kedjor:
Öhman – Pettersson – Hedblad
Wiklund – Gustavsson – Fish
Blomberg – Georgsson – Karterud
Tenemyr – Lindell – Pappila/Elfström

Kommentar: En del tunga poäng har försvunnit i Liss, Strömberg och Fröshaug. För VIK:s del krävs dels att de som är kvar tar en nivå till och dels att några av de nya omfamnar ansvaret. Det kommer att trilla in ett namn till, minst. En etablerad center är förmodligen överst på Linds önskelista.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!