Unga gardet stormar fram i VH – och tar plats

Ungt, piggt och energiskt. Vimmerby Hockey har lotsat in flera lovande spelare under hösten. Sporten tog ett snack med dem inför mötet mot KRIF: "Vi flåsar de äldre i nacken och vill gärna ta deras platser, haha", säger backen Johan Norberg.

Adam Lindblad, Hampus Karlsson, Johan Norberg och Charlie Björklund är några av de unga spelarna som fått chansen i VH i år.

Adam Lindblad, Hampus Karlsson, Johan Norberg och Charlie Björklund är några av de unga spelarna som fått chansen i VH i år.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2022-11-29 20:45

Videogenomgången är klar. Nu ska det förberedas inför sista träningspasset inför bortamötet mot Kallinge. Innan de drar på sig utrustningen och skrillorna hann vi med att pejla läget med kvartetten Johan Norberg, Charlie Björklund, Adam Lindblad och Hampus Karlsson. De är några av den yngre generationen i Vimmerby Hockey som fått chansen – och också tagit den i den tuffa södra Hockeyettan. 

– Visst var det en omställning. Jag trodde kanske inte att det skulle vara så stor skillnad från juniorhockey, men det var det faktiskt. Nu känner jag att jag kommit in i det mycket bättre, säger den hårdföre backen Johan Norberg. 

De andra tre delar hans uppfattning, trots att 19-årige Adam Lindblad sedan en tid tillbaka på allvar är etablerad i A-laget. Han är inne på sin tredje säsong. 

– Det känns bättre och roligare i år. Förra året var vi inte så många yngre i laget, nu är vi flera i ungefär samma ålder, menar Lindblad. 

Precis som Johan Norberg är Charlie Björklund en Oskarhamnsgrabb. Han trivs perfekt i sin nya miljö i Vimmerby. 

– Vi är ett superbra gäng och kul att vi är så många yngre. Sen är det såklart frustrerande att vi inte har vunnit så mycket. Vi är värda mer sett till spelet. Men det är som är bra är att vi bara tuggar på, trots att vi förlorat en del. Det finns ett jäkla driv i laget och där kanske vi unga betyder en del. Vi bara kör och laddar för nästa träning och match. 

Hampus Karlsson nickar och håller med Charlie Björklund, som imponerat stort vissa matcher under hösten. Hampus är tillsammans med Theo Lundqvist två av de egna unga produkterna som slagit sig in i A-truppen den här säsongen. 

– Det blir lättare och lättare att komma in i tempot i A-laget. Det var tuffare i början, säger han. 

Utöver de här spelarna har 19-årige backen Oscar Norell fått chansen de senaste matcherna, där även Ilya Kriklya fått speltid. Alltså: det är en uppsjö av ungdomar som stormar fram i Vimmerby Hockey just nu. Dessutom är sedan tidigare 21-årige Olle Söderlund och 22-årige Eddie Levin från de egna leden, bofasta i laget. 

Johan Norberg fyller på: 

– Vi unga är lite på samma plats i livet och jag tycker att vi har speciella band till varandra. 

Backen är för övrigt den mest utvisade spelaren av alla i Hockeyettan Södra. 

– Haha, jag gillar den gamla hockeystilen, med gruff och hårt spel. Och det ska bli kul att möta Kallinge. De brukar spela lite grisigt dom också.  

Så här säger VH-tränaren Hampus Sylvegård om det unga gardet: 

– Många har verkligen tagit för sig och också varit tvingade att göra det med den trupp vi har. De har automatiskt fått växa in i seniorhockeyn, framför allt nu på slutet. Det är alltid en inkörningsperiod och de har vuxit och vuxit. Det gäller att ha tålamod och ha bra vanor.  

Hur blir det med Malmölånen Noah Schalin och Freddie Larsson (båda 18 år) framöver?

– Det är oklart. Dom är tillbaka i Malmö nu, men de kan bli aktuella. Just nu har vi ett par spelare som är krassliga och båda gjorde det jättebra mot Nybro i söndags. Vi stänger inga dörrar. Överlag gör vi en väldigt stark prestation mot Nybro. Det är bara att fortsätta att jobba på och hela tiden försöka ta steg och bli bättre och starkare, säger Sylvegård inför KRIF-matchen. 

* KRIF–VH direktrapporteras på www.vimmerbytidning.se

Theo Lundqvist har fått ett genombrott i A-laget nu på slutet. Han är en av flera unga killar som tagit chansen.
Theo Lundqvist har fått ett genombrott i A-laget nu på slutet. Han är en av flera unga killar som tagit chansen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!