”Det är ju roligt att det går bra nu”

Försäsongen har varit helt olika för VIK och VIK. Västerås IK har fem raka förluster medan Västerviks IK har sex raka segrar. I kväll möts de båda allsvenska lagen uppe i Västerås. – Resultaten är i och för sig inte så viktiga i träningsmatcher, men självförtroendet blir ju bättre av segrar än av torskar, säger nye VIK–forwarden Olle Liss.

Olle Liss är Västerviks IK:s bäste målskytt med fem fullträffar. I kväll möter de Västerås som har fem raka försäsongsförluster.

Olle Liss är Västerviks IK:s bäste målskytt med fem fullträffar. I kväll möter de Västerås som har fem raka försäsongsförluster.

Foto:

Ishockey2016-09-07 08:00

Västerås hade stora ekonomiska problem under fjolårssäsongen och har fått banta sina ambitioner något inför den kommande säsongen, utan att för den skull ha någon lågbudgettrupp.

– Vi har ändå spelat hyfsat i träningsmatcherna, och flera av förlusterna har ju varit med uddamålet.

– Det är väl anfallsspelet som har lämnat lite mer att önska, säger Jimmie Jansson, den förre Västerviksbacken som nyligen fick sitt tryout–kontrakt omvandlat till ett riktigt kontrakt säsongen ut med moderklubben Västerås.

Jimmie Jansson gjorde 31 matcher för Västervik i division ett och i kvalserien till Allsvenskan säsongen 2014/2015, men spelade förra säsongen för Kallinge/Ronneby IF i ettan.

Liss bäste målskytt

Om anfallsspelet har hackat för Västerås (9–18 på fem matcher) så har det då rakt inte gjort det för Västervik (30–8 på sex matcher).

En stor del i den offensiva framgången har dalmasen Olle Liss som toppar VIK:s interna poängliga så här långt tillsammans med radarpartnern Nicolai Meyer.

– Ja, det har trillat dit några kassar för mig, säger Liss, som är bäste målskytt i VIK på försäsongen med fem fullträffar (5+2) på sex matcher.

– Jag och Meyer (leder poängligan med 3+5) hittar varandra bra eftersom vi spelade ihop förra säsongen i danska högstaligan (Aalborg Pirates). Det sitter liksom i ryggmärgen, vi vet var vi har varandra.

15 september som gäller

– Det är ju roligt att det går bra nu, men det är den 15 september (seriepremiär borta mot AIK) som vi ska vara så bra som möjligt. Och vi vet att Västerås är ett bra lag, trots att de inte riktigt har fått till det ännu, säger Liss.

Offensiven i all ära, men det är defensiven som Olle Liss nämner som den största framgångsfaktorn.

– Det är där Karlin (Mattias, tränare) har lagt klart störst fokus under försäsongen. Hans hockeygrunder är bra och han är suverän på att få ihop gruppen och få alla att trivas och acceptera sina roller – och det är viktigt eftersom vi inte är Allsvenskans mest namnkunniga lag.

Västervik har nu två bra värdemätare kvar innan Allsvenskan drar igång; Västerås borta i kväll och Vita Hästen i Norrköping nu på fredag.

Västervik kommer till spel med full trupp, möjligen med undantag av Emil Georgsson som varit småkrasslig en tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!