Det har hänt i VH: Hur blir det med Bill och Bull?

Spelare lämnar. Spelare stannar. Spelare värvas. Det har hänt mycket i Vimmerby Hockey sedan den där Hudiksvallsmatchen så snöpligt blev inställd. Han är klubbens viktigaste värvning så här långt.

Vimmerby hade all anledning att jubla många gånger under säsongen 2018/2019. Laget föll till slut i playoff tre i en nervpirrande historia mot Kristianstad. Längst fram i bild ser ni Måns Carlsson, som är med på önskelistan över nya spelare.

Vimmerby hade all anledning att jubla många gånger under säsongen 2018/2019. Laget föll till slut i playoff tre i en nervpirrande historia mot Kristianstad. Längst fram i bild ser ni Måns Carlsson, som är med på önskelistan över nya spelare.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2020-05-08 20:15

Den stora trissvinsten...

Varken ni eller jag behöver fundera särskilt länge. Den enskilt viktigaste förlängningen är förstås den med tränaren Phil Horsky. Så hyllad, så seriös och så skicklig på att plocka ut det bästa av spelarna. Den karismatiske österrikaren ryktades vara på väg till ett par storklubbar. Noop. Det blev en ny säsong i Småland istället. Det beslutet är grundbulten till att nästa säsong kan bli en ny framgångssaga för Vimmerby Hockey. Så viktig är han för klubben. 

När klubbhjärtat fick tala – igen...

Vi snackar om backen Pelle Ström, som verkar gå helt i sin fars Kristers fotspår. Laglojal och med en ständigt brinnande låga för moderklubben. För ovanlighetens skull när det handlar om hockeyspelare på den här nivån, så skrev Ström på för två år. Det lär ha fått VH att jubla. Nu har de säkrat upp en av lagets bästa backar och viktigaste spelare inte bara för den här säsongen, utan även för nästa. Kulturbärare. 

Det satt som en smäck...

Egna, duktiga produkter är guld värda för en förening. Så också i det här fallet. Precis som Pelle Ström är det klart att Anton Carlsson och Oskar Carlsson kör vidare i klubben de fostrades i. Och det är inga "vattenbärare" vi snackar om, utan två av lagets allra bästa spelare den gångna säsongen. De var bärande i laget 2019/2020. Vad säger ni... ska vi inte ta och lägga till Pierre Gustavsson på den där listan också. Den sympatiske Oskarshamnaren känns nästan som en egen produkt – och lika viktig som Carlsson & Carlsson. 

The new ones...

För mig okända namn – förutom ett nyförvärv då: backen Oskar Lindgren. Intervjuade honom efter ett segermål mot just VH i playoff, då han spelade i Kallinge. Boforsprodukten gav ett bra intryck, både på och utanför isen. Jag tror på värmlänningen. Möjligtvis att jag borde veta mer om Nybroförvärvet Jonathan Augstin, men icke. Övriga tillskott hittills är målvakten Gustav Bågenvik (Grums) och Jonas Nyman (Skövde). Och tja, vet inte om de blir fågel, fisk eller mittemellan. Nyman har jag förvisso hört mycket gott om. 

Det stora tappet...

Givetvis, målkungen och trixaren Roman Semjonovs. Hade nästan en lika avgörande roll som Måns Carlsson, under sin säsong i VH. Semjonovs är en lirare med fina handleder, hökblick för spelet och en gudomlig passningsspelare. Honom hade jag gärna sett spela i vinter igen. Stort tapp. I alla lag behövs de där spelarna med det lilla extra och som inte bara spelar "modern" hockey i turbofart. Frågan är var och om Vimmerby hittar en arvtagare till Semjonovs? 

Förhoppningen som sprack...

Jesper Norbäck kom, sågs och segrade. Måhända att han hade en tillbakadragen framtoning utanför isen, men på den... ja, då var han som en hungrig tiger som bara väntade på sitt byte. En utpräglad målgörare som under sin korta tid i nordöstra Småland satte avtryck. Nu väntar Allsvenskan och Almtuna. Vet att VH-ledningen hade velat ha honom kvar. Förstår varför. 

Vad händer...?

Okej, det är långt kvar till den sista spiken ska hamras i och den slutgiltiga truppen kan presenteras. Vi är bara i början av maj. Men hur blir det egentligen med tongivande spelare som Jakob Karlsson, Mathias Wigley, Tomas Rydén och Christoffer Rasch? Känslan är att Vimmerby Hockey gärna vill knyta upp dem för en ny säsong, men några svar har varken de eller någon annan fått än. Några av dem har drömmen om ett allsvenskt kontrakt, frågan är bara hur länge klubben ska vänta på dem. Snart måste de agera och kanske säga nej tack för att istället lägga fokus på potentiella nyförvärv. Med kapten Karlsson är det ett annat läge. Han vill vara kvar, VH vill att han ska fortsätta. De är oense om kontraktet. 

Tack och hej, leverpastej...

Backarna Edwin Johansson och Herman Johansson växte allteftersom säsongen gick. Deras ersättare är redan här i form av Jonathan Augustin och Oskar Lindgren. Andremålvakten Oscar Walldén lämnar också (Hammarby), liksom Jonatan Augustsson. Ingen av dem hade någon bärande roll i VH. Jag tror däremot att tappet av Nils Rygaard kan bli kännbart, om han nu inte kommer på andra tankar. Vita Hästen-produkten var en injektion när han anlände under säsongen. Med sitt hårda slit banade han ofta vägen för snidarna Kontos och Salo. Hästen-lånet Wilmer Lindblad lämnar också.

Hur blir det med Bill och Bull...

... alltså Kristoff Kontos och Niklas Salo. Det kanadensiske spelgeniet och det finska yrvädret som var snabbare än sin egen skugga, fann varandra på isen. Deras samspel hade stor inverkan på Vimmerbys spel. Jag hälsar dem gärna välkomna tillbaka till Vimmerby, men jag tror inte ett dugg på det i de här tiderna. Finge man välja en av dem, då blir det Kontos. 

De här vill jag se i VH. Önskelistan...

Uno: Sebastian Kauppila. Oj, vad jag tyckte att han var bra när han var i VH. Den finska furan verkade stå pall för allt. Tror tamesjuttan att motståndarna haft det tufft att näta om de så bara mött en ensam Kauppila som utespelare. Okej då, med viss hjälp av en målvakt. Så följsam i defensiven att mina tankar går till de bästa lokala idrottarna som jag någonsin sett inom det området: de forna fotbollsbackarna Mattias Sandh (Gullringen) och Mattias Borgstrand (Vimmerby). 

Dos: Måns Carlsson. Precis som i fallet Kauppila är hoppet litet. Vet alla fall att Lysekilskillen, som hade en förmåga att sänka och styra tempot som ingen annan, varit aktuell för VH. Men...förmodligen för bra för division ett. 

Tres: Ludvig Jardeskog. Skuldtyngda Karlskrona är "räddade" av gonggongen och kommunen så vitt jag förstår. Gjorde precis som ettan och tvåan på listan ett starkt intryck på mig under åren i VH. Emil Wahlberg-lik i fokus, seriositet och stabilitet. Blir det ingen fortsättning i KHK, får han gärna dra norröver till Småland igen. 

Cuatro: Sebastian Magnusson. Här pratar vi min absoluta favoritspelare hos Vimmerbys motståndarlag. Kallingeexpressen är stor som en häst, men rör sig ändå smidigt och till synes lätt på isen. Poänggaranti – och ständigt beredd att hugga när chanserna dyker upp. Snittat exakt en poäng per match de senaste två säsongerna: 82 poäng på 82 matcher. 

Truppen när säsongen avslutades: Målvakter: Tomas Rydén, Oscar Walldén. Backar: Oskar Carlsson, Pelle Ström, Linus Ljung, Herman Johansson, Edwin Johansson, Christoffer Rasch, Wilmer Lindblad.

Forwards: Anton Carlsson, Mathias Wigley, Roman Semjonovs, Niklas Salo, Kristoff Kontos, Nils Rygaard, Oliver Kempainen, Jakob Karlsson, Max Popovic, Jonatan Augustsson, Pierre Gustavsson, Oscar Gustafsson, Tobias Fridh.

Truppen så här långt: Målvakt: Gustav Bågenvik. Backar: Pelle Ström, Oskar Carlsson, Linus Ljung, Oskar Lindgren, Jonathan Augustin. Forwards: Pierre Gustavsson, Jonas Nyman, Anton Carlsson, Oliver Kempainen, Max Popovic, Oscar Gustafsson.

Viktige backen och egna produkten Oskar Carlsson är klar för en fortsättning i Vimmerby.
Viktige backen och egna produkten Oskar Carlsson är klar för en fortsättning i Vimmerby.
VH-Motståndare 2020/2021

De här lagen möter Vimmerby kommande säsong i hockeyettan: Tranås, Nybro, Kalmar, Dalen, Kallinge, Mörrum, Tyringe, Borås, Hanhals, Troja/Ljungby, Halmstad. 

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!