Det här var en helt annan allsvensk verklighet, VH!

Det svänger i hockey. Och det ruggigt snabbt. Från en euforisk, historisk premiärseger mot Nybro i fredags, till en tung, jobbig förlust mot Kalmar några dagar senare. Välkommen till en ny allsvensk verklighet Vimmerby.

Vimmerby Hockey förlorade rättvist mot Kalmar HC. Vår krönikör Torbjörn Allvin delar med sig av sina tankar efter matchen.

Vimmerby Hockey förlorade rättvist mot Kalmar HC. Vår krönikör Torbjörn Allvin delar med sig av sina tankar efter matchen.

Foto: Torbjörn Allvin

Ishockey2024-09-25 21:43
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Frågan var om ett självförtroende-boostat VH skulle rida på framgångsvågen från premiären mot Nybro och dynga till ännu en länsrival? Många trodde nog så med tanke på hur det såg ut när lagen möttes på försäsongen. Då var Vimmerby klassen bättre. 

Låt vara att tränaren Peter "Piva" Johansson varnade för detta Kalmar som enligt honom tagit fler kliv framåt sen träningsmatcherna. 

Och, jo. 

Han fick helt rätt. 

Det var ett helt annat Kalmar vi fick se i VBO Arena. Det var som ett helt nytt lag jämfört med det vi sett tidigare. 

Kalmar styrde och ställde nästan totalt. Vimmerby blev nerpressat i knävecken och hade svårt att hitta vägar ut från den hårda och kompromisslösa forecheckingen. VH fick ingen tid att överhuvudtaget etablera ett konstruktivt anfallsspel. 

Långa stunder handlade det om Kalmar mot Claes Endre. VH-målvakten höll emot länge och fick till sin stora glädje se Kevin Wennström panga in 1–0 direkt i den andra perioden. 

Glädjen blev inte så värst långvarig. Det kändes bara som en tidsfråga innan storspelande Endre skulle tvingas kapitulera. Han gjorde den ena mäktiga räddningen efter den andra, men kunde till slut inte stå emot längre när KHC-stjärnan John Dahlström från nära håll prickade in 1–1. Via skridskon styrde sedan Cosgrove in 1–2 och kort efteråt satte Lerby en retur fram till 1–3.

Det var kort och gott klasskillnad. Skottstatistiken i mittperioden sa det mesta: 8–24 (!). 

Gästerna var bättre på allt – förutom på målvaktsposten då. 

Att Vimmerby, anfört av en ivrigt påhejande hemmaklack, lyfte sig ett snäpp i sista hjälpte föga. 

VH var inte ens nära att kunna rubba ett imponerande starkt Kalmar. Man blir förundrad av hur snabbt det kan skifta, från ett kraftigt underpresterade lag på försäsongen till det här. 

1–4 till slut och ja, det var inte så mycket att säga om det. Det var snarare så att gästerna var närmare 1–5 än VH 2–4.

Det var länge sedan som Vimmerby förlorade en tävlingsmatch, men nu skedde det. Och det inför "bara" 952 åskådare. Det var något helt annat det än 1750 och fullsatt i fredags. 

För VH handlar det om att skaka av sig förlusten omgående och hoppa upp på hästen igen. Redan på fredag väntar Östersund på bortais och sen Södertälje hemma på söndag. 

Som sagt, det här var en ny allsvensk verklighet för Vimmerby.