Det här var ett statement som heter duga, VH! • "Tji fick de"

I en krönika tidigare under onsdagen skrev jag att VH måste tro, de måste brösta upp sig, de måste visa en sjujäkla attityd. Vad fick vi till slut? Allt detta. Att besegra självaste Djurgården i ett sanslöst straffdrama slår det mesta jag varit med om i hockeyväg. Det här var...ja, så in i h-vete imponerande.

Vimmerby Hockeys stora glädje efter segern mot Djurgården.

Vimmerby Hockeys stora glädje efter segern mot Djurgården.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2024-10-02 23:24
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De kom inglidande på isen den ena stjärnan efter den andra. Axelsson, Thoresen, Brodin, Klasen och de andra storfräsarna. 

Vana vid större scener, större arenor. Nu fick de träffa VBO Arena i all sin lilla prakt och möta motståndarspelare som knappt nosat på allsvensk nivå tidigare. Klart att de var segervissa. Fattas bara annat. Stärkta av den enkla segern mot Östersund (5–0) skulle väl också Vimmerby bli en mumsbit. 

Nog för att det såg ut precis så till en början, att stora, mäktiga Djurgården skulle sopa isen med ett något tamt Vimmerby som visade för stor respekt för det betydligt mer namnkunniga motståndet i den första perioden.Trots det kraftiga spelövertaget blinkade det 1–1 på resultattavlan efter 20 spelade minuter. 

Nåja, allt skulle väl ändå flyta på och gå enligt ritningarna till slut, tänkte väl djurgårdarna. 

***

Tji fick de. 

VH ville något helt annat. Anfört av en hängiven hemmapublik bröstade de upp sig, tog för sig på ett helt annat sätt, blev aggressivare och stressade DIF till misstag. Och i målet blockade och parerade dalmasen Robin Christoffersson allt som kom i hans väg. 

Till slut fick han ändå ge sig när Weigel ryckte loss och hittade krysset.

Resten är historia. Klassisk VH-historia ackompanjerad av kaptenen själv, Jakob Karlsson. Precis som i premiären mot Nybro klev han fram och frälste sitt lag då han från nära håll tryckte in kvitteringen till 2–2, blott 21 sekunder före slutsignalen. 

Glädjen visste inga gränser. Hallen exploderade och det kokade på läktarna. 

Mer skulle det bli. 

Ni vet storyn. Efter en mållös förlängning skulle allt avgöras på straffar igen. Fram skrinnade den norske landslagsbacken Isak Hansen och slog in en sanslöst vacker straff på sitt eget speciella vis. DIF-målvakten Victor Andrén blev fullkomligt grundlurad och skrällen var ett faktum. Vimmerby vann med 3–2 och taket på VBO Arena nästan lyfte av trycket. Det här ger garanterat eko i hela Hockey-Sverige. Här kommer en nykomling från lilla Vimmerby i Småland och sänker storklubben Djurgården från Stockholm med alla sina stjärnspelare. 

***

Vimmerby visade precis den attityd som krävs för att de ska kunna hävda sig på den här nivån. 

Det här var ett statement som heter duga.

När segerrusiga VH-lirare firade den sensationella segern och tog in alla intryck från den här mycket speciella matchen, fick Krüger, Axelsson, Thoresen och de andra DIF-spelarna vackert sätta sig i spelarbussen och finna sig i att vara förlorare på vägen hem mot huvudstaden. 

Bort från VBO Arena. Bort från Vimmerby. 

Det här var sannerligen inte vad de räknat med. 

Inte så många andra heller för den delen.