Det här var något helt annat, VH • "Passa på att njuta"

Det här var något annat, VH. Något helt annat än Piteåmatchen. Det här var det "riktiga" VH, om man nu kan uttrycka sig så. Klart man kan. "Vi vinner fullt välförtjänt", säger en mycket, mycket nöjd Hampus Sylvegård, som faktiskt skulle passa på att njuta hela bussresan hem till Vimmerby.

Det var glada miner hos VH-spelarna när de tackade ett fåtal tillresta supportrar och familjer efter vinsten.

Det var glada miner hos VH-spelarna när de tackade ett fåtal tillresta supportrar och familjer efter vinsten.

Foto: Torbjörn Allvin

Ishockey2024-04-01 20:48

Lättnad, glädje, stolthet. Det är bara att bocka av. Det märktes tydligt att Vimmerbys tränare var synnerligen glad över vad VH presterat den här eftermiddagen i Hudiksvall. 

Fattas bara annat. 4–1 borta mot Hudiksvall. Samma Hudiksvall som två dagar innan klart besegrat Brödernas/Väsby med 6–3. Väg dessutom in i vågskålen att detta Vimmerby möjligtvis, eller snarare troligtvis, var en aning stukat efter 1–7-smällen mot Piteå.

Av detta såg vi inte skymten av. VH tog sig an den här på papperet kanske svårare uppgiften med en imponerande skärpa och beslutsamhet. Från start!

– Vi var bestämda från allra första nedsläpp. Vi hade ett helt annat mind-set än mot Piteå, säger Sylvegård, uppenbarligen nöjd med vad han fick se i Holmen Center. 

Flera VH-spelare angav tonen omgående och delade ut tuffa tacklingar, som bland andra Carl Sjöberg, Jakob Karlsson, Eddie Levin och Johan Norberg. De visade Hudiksvall att det här inte skulle bli lätt och en enkel färd mot tre nya poäng. 

Icke.

Vimmerby fick också det så viktiga 1–0-målet tidigt genom Martin Pärna. Anton Carlsson fyllde snyggt på till 2–0 innan Hudiksvall omgående replikerade med en reducering. 

undefined
VH firar Anton Carlssons mål.

Sen följde 43 mållösa minuter, men det var knappast någon sömnig tillställning de över 1300 åskådarnas bjöds på för den skull. Tvärtom. Det var påtagligt starka känslor, vilket förstärktes av rättskiparna som i princip vägrade att sätta några spelare i båset, förutom Jakob Heljemo då. Och den utvisningen var i billigaste laget, alla fall sett från läktarhåll. 

Trots bitvis hårt tryck stod Vimmerby – och Robin Christoffersson – pall för precis allt. 

– Vårt försvarsspel var på en helt annan nivå i den här matchen. Så som det brukar vara. Vi lyckades hålla Hudiksvall på utsidan. Visst blev det en hel del skott mot oss, men vi var inte där för att vinna skotten, utan matchen, säger Sylvegård. 

Om han, med all rätt, var kritisk efter lördagens kamp, var han desto nöjdare nu. Allt det som han ville att VH skulle förbättra till den här matchen, kunde han checka av. 

– Det var väldigt mycket som var bra, menar VH-tränaren och nämner utöver försvarsjobbet också agerandet i boxplay, powerplay (det enda VH fick), passningsspelet och omställningsspelet, i båda riktningarna.

Nu var ändå inte allt tipp-topp. VH hade inte en suck i tekningssituationerna. Hudiksvall var totalt överlägset i den sekvensen, matchen igenom. 

– De var duktiga innanför cirklarna (tekningarna). Vi jobbar hårt med att förbättra oss där, men vi lyckades inte i den här matchen. Sen kan jag också tycka att vi bjuder på lite för enkla misstag i slutet. Istället för att spela enkelt gör vi det för svårt i vissa situationer, men då räddar "Robban" (Robin Christoffersson) oss. Han var fantastiskt bra, berömmer Hampus Sylvegård. 

undefined
VH-tränaren Hampus Sylvegård ansåg att hans lag vann fullt välförtjänt.

Christoffersson agerade inte minst rena väggen när Hudiksvall fick chans att spela i numerärt överläge i fyra minuter efter att Hugo Ollila blivit utvisad för hög klubba. Tillsammans med heroiskt kämpande utespelare lyckades han stänga igen. 

Istället för kvittering 2–2 kom 3–1 för Vimmerby då födelsedagsbarnet Eddie Levin hittade rätt i powerplay.

– Skönt att den varianten gick hem igen. Det var ett tag sen sist, sa både Levin och passningsläggaren Jakob Karlsson. 

När sedan kapten Karlsson i öppen kasse satte 4–1 var allt över. 

Vimmerby studsade tillbaka omgående och är i allra högsta grad med i racet om en allsvensk plats igen. 

Efter matchens slut firade VH-spelarna med tillresta supporters och familjer. 

Som sagt, det här var något helt annat än premiären mot Piteå.

VH-tränaren som i en tidigare intervju sagt till Sporten att han brukar vara dålig på att njuta, exempelvis efter att kvalseriebiljetten säkrades mot Troja, berättade han minsann skulle vara bättre på just det den här gången. 

– Jag ska alla fall njuta hela bussresan hem till Vimmerby, sa han med ett leende. Sen får vi börja fokusera mot matchen mot Kristianstad.

Hudik-VH 1-4

Första perioden: 0–1 (06.25) Martin Pärna (Pelle Ström, Isac Andersson), 0–2 (09:51) Anton Carlsson (Eddie Levin, Elias Lindgren), 1–2 (10.31) Christoffer Jansson

Tredje perioden: 1–3 (54.09) Eddie Levin (Jakob Karlsson, Anton Carlsson), spel 5/4, 1–4 (59.30) Jakob Karlsson (Eddie Levin, Anton Carlsson). 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!