"Det kändes som att han inte var förberedd"

På lördag, efter Rögles match, löper låneavtalet mellan VIK och Rögle gällande Trevor Mingoia ut. Sporten har pratat med VIK:s sportchef Emil Georgsson om hur den amerikanske forwardsstjärnans framtid kan tänkas se ut.

Foto: David Eidhammer

ishockey2019-01-03 19:00

– Det finns definitivt ett intresse från deras sida att behålla honom, det är inget att hymla med. Det framgår också i det Chris Abbott (sportchef Rögle) säger, säger Georgsson.

Också Mingoia själv har aviserat att han gärna blir kvar i SHL-klubben.

På lördag spelar Rögle borta mot Brynäs och dagen efter har VIK bortamatch mot IK Pantern. I teorin kan Mingoia spela i båda matcherna – men hur det blir bestäms kommande dagar.

– Det är så många faktorer som spelar in. Vilken spelare får vi tillbaka om vi stoppar en övergång? Rögle har varit väldigt tillmötesgående under säsongen och har hjälpt oss på flera sätt, med löner och spelare, säger Georgsson.

Utveckla.

– De betalar en stor del av Emil Kruses lön och när vi behövde en målvakt när Viktor Östlund försvann löste det sig med dem utan att vi egentligen behövde fråga. Känslan har hela tiden varit att det finns en ömsesidig respekt mellan oss och Rögle.

Men ni blir inte lottlösa vid en eventuell övergång för Mingoia?

– Nej, absolut inte. Vi ska såklart vara nöjda med avtalet. Samtidigt kan vi inte ropa efter för mycket och på så sätt bli av med hela dealen. Sedan finns det andra fördelar längre fram. Nordamerikanska spelare skulle se att vi inte är främmande för att släppa spelare vidare om de visar sig vara tillräckligt bra. Det kan på ett sätt bli en prissänkare. Istället för att betala "extra" för att spelare ska komma till oss kan det bli billigare för oss då de vill hit för att det är en bra språngbräda.

Har ni fått betala "extra" nu?

– Kanske inte extra. Men vi har ju fått nej från spelare för att de hört att arenan är dålig, till exempel. Sådant kanske spelar mindre roll om de vet att det är en bra plats att utvecklas på.

Och då skulle han ersättas?

– Ja, vi håller på att titta på spelare oavsett, i första hand lån från SHL. Vi behöver ju spara varje tusenlapp vi kan.

Patrik Blomberg spelar inte så mycket i Timrå.

– Det vore en bra förstärkning, han är självklart intressant.

En annan intressant spelare – åtminstone på förhand – var Gabriel Desjardins. En lång soppa avslutades i julas då kanadensaren lämnade VIK med bara tio matcher på sitt CV. Ny klubbadress är SönderjyskE i Danmark, för vilka han ännu inte debuterat. Såhär säger Georgsson om Desjardins-historien.

– Först och främst så är vi nöjda med hur det slutade, ekonomiskt, för oss. Men såklart är vi besvikna över att vi inte fick ut mer ifrån honom. Det kändes som att han inte var förberedd när han kom hit. Jag tror fortfarande att det finns en bra hockeyspelare där. Han var ju den av de utländska spelarna som jag tittade mest på innan vi gjorde klart med honom och på de videoklippen var det en mycket bra spelare som smällde på och kunde transportera puck. Det var som att den stora isen ställde till det för honom samtidigt som han inte var i sin bästa form.

Vad drar ni för lärdomar av detta?

– Att det kanske är bättre att plocka in de som ligger på 85 kilo istället för 95. Mingoia och Darren Nowick såg ju ut som färdiga spelare i princip redan första träningen. Den månaden skulle Desjardins ha behövt men tanken från början var ju inte att ha fem utan två nordamerikaner.

Ska han också ersättas?

– Vi får se lite vad som händer framöver. Vi tittar såklart på vad som händer, avslutar Emil Georgsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!