"Det som har saknats är medaljer för Tre Kronor"

Han är kung i Växjö – nu ska Sam Hallam, 43, leda Tre Kronor tillbaka till toppen och medaljerna efter några magra år. Här berättar han om hur han själv tog första kontakten med förbundet, hur han ska få landslaget att lyckas, det stora intresset från spelarna – och varför han följde drottning Elizabeths begravning.

Sam Hallam.

Sam Hallam.

Foto: Suvad Mrkonjic/TT

Ishockey2022-10-31 11:00

På tisdagen presenterar Växjös förre succétränare sin första Tre Kronor-trupp inför Karjalaturneringen 10-13 november.

Ett halvår har gått sedan han tillträdde tjänsten, efter otålig väntan står första turneringen äntligen för dörren.

– Nu känns det som att man går in i en ny fas i det här jobbet och att det börjar handla om hockey, säger han.

Med alla toppnamn som vänt hem från KHL på grund av Rysslands krig i Ukraina kan det mycket väl bli en renodlad SHL-trupp.

Intresset för att få spela i ett nytt Tre Kronor verkar stort. Han säger att han i förväg inte fått ett enda nej till landslagsspel.

– Ur ett spelarperspektiv så är det nog väldigt spännande när det sker ett byte av förbundskapten. Vi har fått ett väldigt positivt gensvar i kontakterna med spelarna hittills. Sedan kan saker och ting ändras. Skador är en del och man ska ha respekt för att alla har olika familjesituationer och ibland är det ett väldigt dåligt läge att åka hemifrån, säger han.

"Vi" är assisterande förbundskaptenen Stefan Klockare, tidigare i Örebro och Skellefteå. Även Josef Boumedienne, scoutingchef i NHL-klubben Columbus, finns med i en roll som assisterande general manager, med scouting och kontakter med NHL-svenskarna i första hand.

Sökte tack vare stödet

TT träffar Hallam på ett populärt fik i Växjö, staden där han för evigt kommer att vara älskad och ihågkommen.

Hit kom han som ung och grön från hockeyallsvenska Bofors till en nykomling i dåvarande elitserien. Han gjorde det som assisterande tränare, men fick efter bara några matcher ta över huvudansvaret. Resten är historia. När han lämnade i våras var det efter att ha fört Växjö till tre SM-guld.

När han nu gör debut i Tre Kronors bås är det med höga förväntningar, han är drömnamnet för många experter och annat hockeyfolk som de senaste åren lyft fram hans namn. När det i fjol stod klart att Johan Garpenlöv skulle sluta var Hallam den givne efterträdaren.

Sam Hallam tror att stödet påverkade honom att ta jobbet.

– Jag vet inte om det omedvetet kanske påverkade mig, pushade mig mot modet att ta mig an det här. För de allra flesta dyker den här möjligheten aldrig upp. Så jag tänkte att om den nu gör det så kanske man bara får en chans, säger han.

Tog första kontakten

Det var faktiskt så att Hallam tog första kontakten med förbundet genom sin agent.

– Det är inget ovanligt, hockeyvärlden är liten. Jag pratade med min agent, vi bollade lite och när landslaget kom upp så sa jag att han kunde kolla, säger Hallam.

Han har skrivit fyraårskontrakt som gäller över OS i Milano 2026 och inkluderar hemma-VM i Avicii arena (före detta Globen) 2025.

Även om Hallam känner ett starkt stöd så är det nu det börjar.

– Jag vet att jag inte har förlorat en match ännu och att det är resultatbaserat både vad folk tycker om mig och Tre Kronor. Så det handlar om att leverera resultat, säger han.

Tre Kronor har missat medalj de fyra senaste mästerskapen, tre VM och ett OS, efter gulddubbeln 2017 och 2018.

"Mår jäkligt bra"

En del pratar om kris, men Hallam vill nyansera bilden och lyfter fram U18-landslagets VM-guld 2019 och i år, J20-landslagets VM-brons i augusti och förbundets satsning på Damkronorna och flickhockeyn.

– Överlag mår svensk hockey jäkligt bra, men det som har saknats är medaljer för Tre Kronor. Det är små marginaler, Tre Kronor var en straffläggning från OS-final, vi ska se till att vrida de marginalerna till vår fördel, säger han.

Receptet för framgångar lyder:

– Jag tycker mycket handlar om ett beteende och en kultur vi visar upp. Ska man sammanfatta det med ett ord så är det lugn. Att man har det här lugnet som topplagen har, som har självförtroendet att spela efter situationen och har en tro på sig själv. Det brukar leverera resultat över tid, säger Hallam.

Med andra ord – de som följt Växjö kommer att känna igen sig när de ser Tre Kronor. Ett anpassningsbart lag som byter strategi beroende på matchbild.

Sam Hallam bor tillsammans med familjen kvar i Växjö och kallar sig själv för "en stockholmare i exil". Han har inte bott i huvudstaden sedan 2000.

Men han har också engelska rötter då pappa kommer därifrån. Han känner en samhörighet med England.

– Framför allt under min uppväxt var vi väldigt ofta där, så det är lite hemmakänsla när jag kommer dit. Jag får ofta dubbla chanser i fotbollsmästerskap när jag håller på två lag, säger han och ser nöjd ut.

TT: Vilka håller du på när Sverige och England möts?

– Av någon anledning har det kraftigt vägt över till Sverige. Då har jag chansen att vinna över pappa, det går väl aldrig ur att man vill vinna över honom, säger Sam Hallam.

TT: Har du en rojalistisk ådra?

– Jag vill egentligen inte gå in på det, det är lite åt det politiska hållet och det försöker jag hålla mig utanför, men jag följde drottningens begravning. Jag gillar när man hedrar folk på olika sätt och det var en historisk händelse, en epok som tog slut.

Epoken Hallam i Tre Kronor ska precis till att börja.

Fakta: Sam Hallam

Född: 15 juli 1979 (43 år).

Familj: Hustrun Jenny, tre barn, 8, 15 och 17 år.

Bor: Växjö.

Klubbar som tränare: Bofors (assisterande 2006-09, huvudtränare 09-12), Växjö (assisterande 12, huvudtränare 12-22).

Meriter: SM-guld 2015, 2018 och 2021. Årets tränare i SHL 2017 och 2018.

Klubbar som spelare: AIK, Tumba/Botkyrka, Bofors.


Fakta: Tre Kronors säsong

10-13 november: Karjala Tournament, ingående i Euro Hockey Tour (Tjeckien/Finland).

15-18 december: Euro Hockey Tour (Schweiz).

9-12 februari 2023: Beijer Hockey Games, EHT (Malmö).

10-16 april: Norge, dubbellandskamper (Sverige).

17-23 april: Danmark, dubbellandskamper (Danmark).

24-30 april: Finland, dubbellandskamper (Sverige).

4-7 maj: Czech Hockey Games, EHT (Tjeckien).

10-28 maj: VM (Tammerfors och Riga).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!